https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-objevili-novy-druh-chlupateho-kraba-ktery-nosi-houby-jako-klobouk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci objevili nový druh chlupatého kraba, který nosí houby jako klobouk

21.6.2022 11:48 | CANBERRA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na pobřeží Západní Austrálie objevila rodina na procházce nový druh "chlupatého" kraba, který na hřbetě nosí mořské houby a další živočichy jako klobouk a chrání se tak před útoky predátorů. Korýše, který dostal latinský název Lamarckdromia beagle, vědci pojmenovali po lodi, se kterou se přírodovědec Charles Darwin vydal na cestu kolem světa. O objevu informoval britský deník The Guardian.
 

Nový druh patří do čeledi Dromiidae, které odborníci přezdívají houboví krabi. Korýši z této čeledi využívají k ochraně mořské houby a sumky. Tyto tvory si upravují pomocí drápů a nosí je na hřbetu jako klobouky. Maskují se tak před predátory, jako jsou chobotnice nebo jiní krabi.

Vědec Andrew Hosie ze západoaustralského muzea uvedl, že tito krabi mají zadní nohy speciálně uzpůsobené k držení "ochranných" klobouků. "Houba nebo sumka prostě roste a přizpůsobuje se tvaru hřbetu kraba," řekl. "Nikdy se nepřichytí... vytvoří pěknou čepičku, která se docela těsně přisaje k horní části kraba," dodal Hosie.

Houby mohou být větší než samotný krab a působí také jako odstrašující chemický prostředek. "Některé sloučeniny, které tyto houby produkují, jsou velmi škodlivé," řekl Hosie. "Není mnoho aktivních predátorů, kteří by měli zájem prokousat se houbou jen proto, aby se dostali ke krabovi," dodal vědec.

Vyplavený exemplář chlupatého kraba objevila rodina, která žije ve městě Denmark v jižní části spolkového státu Západní Austrálie. Kraba poté poslala do západoaustralského muzea k identifikaci. Hosie a Colin McLay, mořský biolog z Canterburské univerzity na Novém Zélandu, poté kraba popsali jako nový druh.

Při porovnávání vyplaveného kraba s jinými korýši ve sbírce muzea objevili několik exemplářů tohoto druhu, které byly dříve neidentifikované nebo chybně určené. Nejstarší nalezený exemplář pochází z prosince 1925.

Podle Hosieho není jasné, proč je nově objevený krab tak chlupatý. "Houba nebo sumka, které tyto živočichové nosí, by jim měly poskytnout veškeré maskování, které potřebují," řekl. "Očekávám, že mít navíc načechrané nohy znamená, že jejich obrys je ještě více zastřený," uvedl vědec. Chlupy krabovi nepomáhají udržet jiného živočicha na hřbetě, doplnil Hosie.

Název kraba připomíná loď HMS Beagle, jejíž druhá plavba v letech 1831 až 1836 vedla Charlese Darwina k formulování jeho teorie přírodního výběru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist