https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-vystopovali-mikroplasty-i-v-pisku-morskych-plazi-vadit-by-to-mohlo-zelvam-a-jejich-vajickum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vystopovali mikroplasty i v písku mořských pláží. Vadit by to mohlo želvám a jejich vajíčkům

2.10.2018 01:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Plasty znečištění písek na Kypru. Pláže se podle vědců stávají jakousi mořskou odpadní jámou pro mikroplasty.
Plasty znečištění písek na Kypru. Pláže se podle vědců stávají jakousi mořskou odpadní jámou pro mikroplasty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jessica Arrowsmith
Mikroplasty jsou všude. Ve vodě, v půdě, v potravinách. Vědci z univerzity v Exeteru výčet doplňují o písek na mořských plážích. Podle jejich zjištění jsou mikroplasty i v písku v hloubce, kam želvy kladou svá vajíčka. Může to být pro budoucí želvy problém.
 

V průměru se v hloubce kolem 60 cm nachází 5300 plastových mikročástic na kubický metr písku. Konkrétně vědci zkoumali pláž na Kypru, kde s oblibou kladou svá vejce kareta obrovská nebo kareta obecná.

Na povrchu pláže je mikroplastů řádově víc, 130 tisíc kusů na kubický metr písku. Rekord to sice není (ten si v tomto neveselém závodě drží pláž Guangdong na jihu Číny), ale vědce to znepokojuje i tak.

„Zkoumali jsme 17 pláží, které si pro své snůšky vybírají karety obrovské a karety obecné. Mikroplasty jsme našli na všech plážích a ve všech hloubkách,“ říká Emily Duncanová z Exeterské univerzity.

Vědci se obávají, že pokud koncentrace mikroplastů v písku bude dál narůstat, začne to ovlivňovat vitalitu snůšek a poměr narozených samců a samiček. „Mikroplasty mají jiné fyzikální vlastnosti než písek, a pokud jich bude víc, mohou se proměnit podmínky, ve kterých se vejce vyvíjejí,“ upozorňuje Emily Duncanová.

Teplota písku například ovlivňuje to, zda se narodí samci či samičky. Je-li prostředí kolem vajíček teplejší, narodí se více samic. Plastové částice v písku mohou ovlivnit jeho schopnost držet teplo.

Zkoumané pláže jsou vcelku vzdálené nějaké industriální oblasti a nejde ani lidmi o hojně navštěvované pláže. „Je proto jasné, že mikroplasty se na lokalitu dostaly díky mořským proudům,“ říká Brendan Godley z Exeterské univerzity. Podle analýzy pochází většina plastů z východního Středomoří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist