https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vikend-otevrenych-zahrad-prilakal-ve-zlinskem-kraji-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Víkend otevřených zahrad přilákal ve Zlínském kraji tisíce lidí

12.6.2016 13:20 | ZLÍN (ČTK)
Umělá zřícenina v Podzámecké zahradě
Umělá zřícenina v Podzámecké zahradě
Foto | palickap / Wikimedia Commons
Víkend otevřených zahrad přilákal na různá místa ve Zlínském kraji tisíce lidí. Při akci se lidem v celé zemi otevírají běžně nepřístupná místa, nebo klasické prohlídky zahrad a parků zpestřuje doprovodný program. Řada návštěvníků zavítala například do kroměřížské Květné zahrady, která je spolu s tamní Podzámeckou zahradou a zámkem zapsaná na seznamu UNESCO, zjistila ČTK.
 

"Jen v sobotu přišlo asi 2500 lidí," řekl ČTK organizátor Pavel Bleša, další stovky lidí zamířily do zahrady dnes. Zahrada byla založena ve druhé polovině 17. století, předloni se otevřela lidem po rozsáhlé rekonstrukci, při které se její třetina vrátila do podoby ze 17. století. Po obnově její návštěvnost roste. Komentované prohlídky o víkendu doplnily různé akce. "Cílem bylo, aby se lidé dostali do různých koutů zahrady a seznámili se s ní i z jiného pohledu," uvedl Bleša. Pro děti byly připraveny hry a výtvarné dílny, vystaveny byly také zahradní plány.

Návštěvníky přilákal i zámecký park v Lešné u Valašského Meziříčí. "Stromy mají nyní různé barvy, vše je krásně rozkvetlé. Představovali jsme také cizokrajné dřeviny, například cedrové šišky, které nejsou obvyklé," uvedla Jitka Slezáková, pracovnice Muzea regionu Valašsko, které zámek s parkem spravuje. Lidé viděli také historické fotografie parku.

K víkendové akci se připojil Ekopark Trhovisko ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. "K Víkendu otevřených zahrad jsme se připojili poprvé. Chtěli jsme ukázat, že zde ekopark máme. Chceme k němu přivést cyklostezku, vedle vzniká skanzen," řekl místostarosta Valašských Klobouk Martin Janík. V příštím roce by město chtělo do projektu zapojit i zahradu u mateřské školy a městského úřadu.

Do projektu se zapojil také park u hrobky spisovatelky Marie von Ebner-Eschenbachové ve Zdislavicích na Kroměřížsku, kde se v sobotu prezentovala postupná obnova parku i hrobky s kaplí, ve které je německy píšící spisovatelka s moravskými kořeny pohřbena.

Víkend otevřených zahrad se zrodil ve Velké Británii v roce 1998. Běžně nepřístupné zahrady se otevírají vždy druhý víkend v červnu. Projekt se rozšířil do celé Evropy. V České republice se letos konal posedmé, zapojilo se do něj téměř sto zahrad.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist