https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vyskovsky-zoopark-buduje-jezirko-s-pruhledem-pod-hladinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyškovský zoopark buduje jezírko s průhledem pod hladinu

24.5.2018 02:05 | VYŠKOV (ČTK)
Vyškovský zoopark (na fotografii) je domovem přibližně 750 zvířat. Na malé ploše byl otevřen ještě jako Koutek živé přírody v srpnu 1965. Vyškovský zoopark se specializuje na původní druhy domácích a hospodářských zvířat, návštěvníci v něm však najdou i ta, která patří k ohroženým druhům.
Vyškovský zoopark (na fotografii) je domovem přibližně 750 zvířat. Na malé ploše byl otevřen ještě jako Koutek živé přírody v srpnu 1965. Vyškovský zoopark se specializuje na původní druhy domácích a hospodářských zvířat, návštěvníci v něm však najdou i ta, která patří k ohroženým druhům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | aukro.cz
Vyškovský zoopark buduje od dubna novou venkovní expozici, jezírko s průhledem pod hladinu. Hotovo má být na konci června, uvedl včera v tiskové zprávě mluvčí města Michal Kočí. Investice si podle vedení zooparku vyžádá asi 3,7 milionu korun.
 

Vyškovský zoopark se specializuje na původní druhy domácích a hospodářských zvířat, návštěvníci v něm však najdou i ta, která patří k ohroženým druhům. Loni dokončil nový průchozí pavilon Austrálie za šest milionů korun.

Expozice nazvaná Pod hladinou vzniká na travnaté ploše hned u vstupu. "Venkovní devadesátikubíkové jezírko a pohled pod vodu v suterénní pozorovatelně ukáže celoročně život ryb našeho pásma v jejich přirozeném prostředí. Stavba vzniká v nové části zahrady za pokladnami. Pod úroveň terénu se návštěvníci dostanou jak po schodišti, tak bezbariérově po rampě," uvedla investiční referentka zooparku Dagmar Nepeřená.

Návštěvníci budou moci sledovat život typických sladkovodních ryb dvěma velkými okny. Vedení zooparku se inspirovalo mimo jiné v plzeňské zoologické zahradě, kde mají expozici Česká řeka, která formou naučné stezky přibližuje život v jednotlivých rybích pásmech typické české řeky od jejího pramene až k ústí. K vidění jsou kapři, štiky, pstruzi, užovky, raci, vydry a desítky dalších živočichů i rostlin.

Vyškovský zoopark je domovem přibližně 750 zvířat. Na malé ploše byl otevřen ještě jako Koutek živé přírody v srpnu 1965. V osmdesátých letech se stal zimovištěm cirkusových zvířat, na zoo byl koutek přebudován v roce 1991. Zhruba před deseti lety se zoopark propojil s dinoparkem, který prezentuje asi 50 částečně pohyblivých soch prehistorických ještěrů. Obě zařízení navštíví ročně kolem 170.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist