https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vystava-mestske-zasahy-jak-znovu-zlidstit-mesto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava Městské zásahy: Jak znovu zlidštit město?

6.8.2010 13:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
DOX – Centrum současného umění v Praze prodloužilo výstavu Městské zásahy Praha 2010. Návrhy, jak architektonicky vylepšit konkrétní problematické místo v pražské městské zástavbě, budou veřejnosti přístupny nově do 30. srpna 2010.
 

Městské zásahy
Návrh Ateliéru Roháč Stratil nahradit v prostoru mezi starou a novou budovou Národního divadla dlaždice trávníkem.
Licence: Svolení k použití na Ekolist.cz
Foto: Archiv DOX
Zatímco z některé z 80 prezentovaných příspěvků jen upozorňují na neutěšelný stav veřejného prostoru, jiné navrhují originální více či méně finančně náročná řešení. Velká část návrhů se snaží Prahu ozelenit nebo ji udělat přátelštější chodcům a cyklistům. Příkladem mohou být návrhy lávek propojujících vltavské břehy či ostrovy nebo cyklostezka vedoucí nad řekou po pontonech. Mezi řešeními se objevily také nápady na nové rozhledny a vyhlídky, originálně řešené lavičky a parkoviště, fasády zachycující hluk nebo „zneviditelnění“ betonových konstrukcí.

Výstava zaznamenala již první úspěch. Nápadem Ateliéru Roháč Stratil nahradit v prostoru mezi starou a novou budovou Národního divadla dlaždice trávníkem se inspirovalo občanské sdružení BonArt. Společně s Prahou 1 se nyní chystá ozelenit alespoň část tohoto prostoru. Více ve zprávě Na piazzetě Národního divadla vznikne dočasný trávník.

Řešení vznikla dobrovolně na základě přímého oslovení architektonických ateliérů a veřejné výzvy pořadatelů. Cílem výstavy bylo podle slov organizátorů přitáhnout pozornost k veřejnému prostoru města, odhalit jeho potenciál a upozornit na jeho důležitost širokou veřejnost. Autoři navíc vybízejí k tomu, aby jim lidé sami posílali fotografie dalších problematických míst v jejich okolí. Myšlenka projektu Městské zásahy pochází z Bratislavy, kde před dvěma lety obdobnou a úspěšnou výstavu zorganizovali ve Slovenské národní galerii architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský.

Trvale udržitelnému rozvoji se v DOXu částečně věnuje i nová výstava Budoucnost budoucnosti prezentující odvážné návrhy na bydlení v budoucnu.

Více informací:

www.doxprague.org

www.mestskezasahy.sk

www.mestskezasahy.cz


reklama

 
Zdeňka Vítková
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist