https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vystava-ukazuje-vyvoj-parku-v-cervenem-dvore-na-krumlovsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava ukazuje vývoj parku v Červeném dvoře na Krumlovsku

21.4.2016 10:54 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
S vývojem zámeckého parku v Červeném Dvoře na Českokrumlovsku se mohou ode dneška seznámit návštěvníci galerie Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Park u venkovské rezidence, kterou koncem 16. století založili Rožmberkové, patří podle památkářů mezi evropsky významná krajinářská díla. Od června se výstava přesune do Červeného Dvora a doprovodí ji dvě komentované prohlídky parku. ČTK to řekla jedna z autorů výstavy Marie Pavlátová.
 

"Park dnes patří k nejvýznamnějším kulturním památkám v Čechách, a to díky mimořádně cenným vývojovým fázím zahradních úprav, architektonické a krajinářské, které jsou doložené četnými historickými plány a archivními záznamy," uvedla Pavlátová. Výstava, jejíž návštěvníci si mohou prohlédnout fotografie, mapy, obrazy a listiny z historie parku, má podle ní sloužit i jako pozvánka k vycházce. Zámecký park je přístupný veřejnosti a vede jím naučná stezka.

Rožmberkové rezidenci s bažantnicí v Červeném Dvoře využívali jako letovisko a také k chovu bobrů, bažantů, koroptví a křepelek. Další českokrumlovský šlechtický rod Eggenbergů nechal podle Pavlátové oblíbené letní sídlo ve druhé polovině 17. století opravit a rozšířit. Obnovili také bažantnici a okrasnou a ovocnou zahradu.

Od roku 1719 byl vývoj zahradních a parkových úprav po následujících téměř 230 let spojen s knížecím rodem Schwarzenbergů. Bažantnice se postupně proměňovala v okrasnou zahradu rokokového stylu s vodními prvky, jako jsou fontány s vodotrysky nebo vodní kaskáda.

Současný krajinářský park s rozlohou 117 hektarů vznikl přeměnou a rozšířením aglo-čínské krajinářské zahrady kolem poloviny 19. století. Od roku 1966 je vlastníkem a uživatelem zámku s parkem psychiatrická léčebna, což areál zachránilo před plánovanou demolicí. "Terapeutický program, orientovaný psychoterapeuticko-výchovně, je úzce spojen s využitím celého areálu," řekl ředitel léčebny Jiří Dvořáček.

V galerii památkového ústavu na českobudějovickém Senovážném náměstí výstava zůstane do konce května, vstup je zdarma. V Červeném Dvoře bude k vidění do září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist