https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vystava-v-praze-predstavuje-autorskou-knihu-basnirky-a-grafika-o-konci-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava v Praze představuje autorskou knihu básnířky a grafika o ekologické krizi

20.7.2022 12:05 | PRAHA (ČTK)
Pražské uměleckoprůmyslové muzeum otevřelo výstavu s názvem Hold. Je autorským projektem americké básnířky Sally Ballové a grafika Jana Vičara, vznikajícím mezi lety 2015 a 2018 na popud společného rezidenčního pobytu ve Francii. Tvoří ho autorská kniha a soubor samostatných grafických listů, linorytů, ilustrujících a rozvíjejících původní obrazy.
 

Jejich námětem je ekologická krize a s ní související procesy, některé minimální, některé odehrávající se v makroskopickém měřítku. Výstava se koná u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie.

"Kniha je úhelným kamenem lidské kultury. Jejím prostřednictvím uchopujeme nejen sebe sama, ale také svět, jehož jsme součástí. Má schopnost naplnit potenciál obou těchto sfér a nabídnout jej ke sdílení," uvedla historička umění a kurátorka výstavy Barbora Kundračíková.

Kniha Hold podle ní vypráví o zkušenosti se světem, "který je na pokraji své existence, a přesto zůstává neskonale krásným". Je reflexí osobní povahy vztahu k němu, ukotvuje ho v obecnějším rámci a znovu se v něm zrcadlí, řekla. Knižní provedení, zachycení autorčiných pohledů na svět má podle Kundračíkové veskrze pozitivní vyznění.

"Je-li hlavním tématem projektu Hold konec lidského věku tak, jak jej známe, představuje uplatnění těch nejtradičnějších ze známých technologií případný kontrapunkt - kniha, báseň i tisk jsou nástroje staré jako lidstvo samo. Právě ony ale poskytují vše potřebné, aby bylo možné správně pojmenovat to, 'co bylo uděláno', jak píše v jiné ze svých básní Ballová. Takový je totiž první krok na cestě k nápravě," řekla kurátorka.

Publikace Hold vyšla jako autorská kniha v roce 2018 v limitované edici 35 kusů o rozměru 52 krát 65 centimetrů. Obsahuje 70 kolorovaných linorytů s rytým textem. Vazba je ručně šitá, v plátně, kůži nebo pergamenu. Na výstavě se prezentuje v původní formě samostatných listů – tak, jak byly vystaveny počínaje rokem 2015 ve Španělsku, Francii, Německu, Rakousku či Japonsku.

Básnířka Sally Ballová se narodila v roce 1968 v New Jersey v USA. Působí jako profesorka angličtiny na Arizonské státní univerzitě. Výrazně se podílí také na činnosti místního nakladatelství Four Way Books, žije a působí v jihoamerickém Phoenixu. Grafik Jan Vičar se narodil v roce 1967, absolvoval studia na Akademii výtvarných umění v Praze. Žije a působí na Vysočině a ve francouzské Remeši.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist