https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vystava-z-gruzie-ukazuje-na-zivot-venkova-pred-vystavbou-prehrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava fotografií z Gruzie ukazuje na život venkova před výstavbou přehrady

12.10.2016 10:34 | PRAHA (ČTK)
Řeku Nenskra má přehradit 135 metrů vysoká hráz, která vytvoří nádrž o velikosti čtyř kilometrů čtverečních
Řeku Nenskra má přehradit 135 metrů vysoká hráz, která vytvoří nádrž o velikosti čtyř kilometrů čtverečních
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CEE Bankwatch Network
Svět horské oblasti v severní Gruzii přiblíží v pražském Klubu cestovatelů výstava fotografií Svanetie - život nad mraky, život pod hrází. Autorkou je španělská fotografka Rosa Vroomová, která se svým fotoaparátem nahlížela do života odlehlých vesnic, jejichž tradiční chod ohrožuje plánovaná výstavba vodní elektrárny na řece Nenskra. Fotografie pořídila letos v červnu ve třech ohrožených vesnicích. Výstava začíná potrvá do konce října.
 

"Gruzínská vláda uvažuje, že by na území přibližně velkém jako Pardubický kraj nechala vybudovat až 35 nových vodních elektráren. Některé přehrady by vysídlily celé vesnice, zatopily pastviny a pole a nenávratně změnily životní styl Svanů a přírodu v horských údolích," uvedla Klára Sikorová z organizace CEE Bankwatch Network.

Výstavu uspořádala koalice neziskových organizací CEE Bankwatch Network z Česka spolu s gruzínskou Green Alternative a bulharskou Balkani Wildlife Society. Věnují se energetice a dopadům vodních elektráren na životní prostřední a život místních obyvatel.

Řeku Nenskra má přehradit 135 metrů vysoká hráz, která vytvoří nádrž o velikosti čtyř kilometrů čtverečních. Další voda do nádrže by měla proudit 12 kilometrů dlouhým tunelem z řeky, která má zvýšit celkový výkon elektrárny na 280 megawattů. Vodní dílo za zhruba jednu miliardu amerických dolarů (24,4 miliardy Kč) chce vybudovat konsorcium firem a gruzínský státní fond.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist