https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zacala-fotograficka-vystava-zeme-a-lide-2007
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začala fotografická výstava Země a lidé 2007

18.5.2007 14:29 | PRAHA (EkoList)
Na pražské Staroměstské radnici začala výstava fotografií přírody, městské a venkovské krajiny a především hor, nazvaná Země a lidé 2007. Výstava představuje fotografie oceněné v rámci prvního ročníku soutěže Štíty Viléma Heckela.
 

Země a lidé 2007
Výstava Země a lidé 2007.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Fotografické soutěže, zaměřené na přírodu a krajinu, se zúčastnilo 156 fotografů, jak profesionálních, tak amatérských, s celkovým počtem 1.465 snímků. Na pražské radnici je vystaveno více než tři sta fotografií, které jsou rozdělené podle soutěžních kategorií: Venkovská a městská krajina, člověk a hory, člověk a životní prostředí.

První a třetí cenu v kategorii životní prostředí získal Martin Wágner za svoje soubory fotografií z Ruska. Na výstavě si diváci mohou prohlédnout nejvýše oceněný soubor fotografií Lovci velryb z Čukotky. Zdejší obyvatelé žijí skutečně v odloučení od světa a lov velryb je pro ně jedinou možností, jak se uživit. Během éry Sovětského svazu lov velryb nefungoval a lidé se k němu vrátili až poté, co se zhroutila veškerá infrastruktura země. Druhý cyklus Martina Wágnera se jmenuje „Život v radiaci“ a vznikl k dvacátému výročí nehody v jaderné elektrárně v ukrajinském Černobylu.

Druhou cenu za životní prostředí získal Václav Vašků za sérii Solotvino - tak trochu jiné lázně. Solotvino je místo, kde se těží sůl z hlubinného dolu. Hned vedle šachet vznikly malé solné lázně, kam se lidé chodí léčit s kožními chorobami.

Zvláštní cenu Milana Škody za dílo, které se co nejpůsobivěji vyjádří k tématu ekologie, získal cyklus Ibry Ibrahimoviče Likvidace ETU 1, zachycující bourání elektrárny Tušimice I, která byla uvedena do provozu v šedesátých letech minulého století.

V Křížové chodbě a v Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze je výstava otevřená od 17.5. do 30.6.2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist