https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zahradnici-vraci-okoli-capkovy-vily-puvodni-podobu-ze-30-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahradníci vrací okolí Čapkovy vily původní podobu ze 30. let

28.4.2016 10:52 | PRAHA (ČTK)
Všechny prohlídkové okruhy budoucího muzea budou začínat právě na zahradě
Všechny prohlídkové okruhy budoucího muzea budou začínat právě na zahradě
Foto | Hvezdar71 / Wikimedia Commons
Zahradníci vracejí okolí pražské Čapkovy vily původní podobu ze 30. let. V plánu je od podzimu také oprava domu, muzeum se v něm má otevřít v roce 2018. Budovu od dědiců koupila za 44 milionů korun Městská část Praha 10.
 

Zahradní architektka Štěpánka Šmídová vychází při rekonstrukci zahrady z dobových fotografií i objednávkových listů, kterými objednával Karel Čapek pro svou zahradu nové květiny. "Právě podle těchto objednávek nyní necháváme jednotlivé druhy biologicky šlechtit, protože se některé z nich již nedají zakoupit," uvedl mluvčí Prahy 10 Vít Novák.

V připravovaném muzeu, které budou moci návštěvníci navštěvovat v malých skupinkách, se počítá s osmi tematickými okruhy zaměřenými na jednotlivé stránky osobnosti Karla čapka - spisovatele, novináře, autora knih pro děti, divadelníka, přítele prezidenta T. G. Masaryka a tzv. pátečníka, fotografa, zahradníka, ale také jako bratra malíře Josefa Čapka.

Všechny prohlídkové okruhy budoucího muzea budou začínat právě na zahradě. Z ní návštěvníci vstoupí do suterénu domu, kde bude zázemí muzea a prostory pro pořádání setkání a čtení. V prvním patře bude prostor pro krátkodobé výstavy, prostor bude také využíván pro reprezentační účely Prahy 10. Druhé patro a podkroví zůstane zachováno v podobě, v jaké je Čapek opustil.

Spisovatelovu polovinu dvojvily postavenou v letech 1923 až 1924 zakoupila radnice předloni od dědiců za 44 milionů korun. Zároveň městská část zažádala ministerstvo kultury o zařazení vily na seznam národních kulturních památek. Druhá část dvojvily paří potomkům malíře Josefa Čapka, Karlova bratra.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist