https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zahranicni-dobrovolnici-pomahaji-na-jestedu-i-hradu-grabstejn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahraniční dobrovolníci pomáhají na Ještědu i hradu Grabštejn

14.7.2016 12:43 | LIBEREC (ČTK)
Dobrovolníci ze zahraničí pomáhají na Liberecku s rozšiřováním Nového pralesa na Ještědu. Dvě desítky zahraničních studentů přijely pomáhat do Liberce spolku Čmelák - Společnosti přátel přírody, dalších sedm lidí pracuje od pondělka také na hradu Grabštejn. Už na začátku července dorazilo osm mladých lidí také do Sociálně terapeutického centra Tábor v Nové Vsi nad Popelkou na Semilsku.
 

Spousta práce čeká studenty, kteří přijeli pomoci spolku Čmelák. Skupina dobrovolníků z Česka, Slovenska, Polska, Turecka, Itálie, Litvy, ale i ze Spojených států, Kolumbie či Mexika bude pomáhat s údržbou a rozšířením Nového pralesa na Ještědu a také v mokřadech u Jablonného v Podještědí. "O víkendu se uskuteční setkání s veřejností, v neděli 17. července na faře ve Vratislavicích nad Nisou budou mít zájemci možnost pohovořit s účastníky workcampu nebo ochutnat drobné dezerty z jejich národní kuchyně," doplnil mluvčí spolku Adam Babka.

"Cílem Nového pralesa, jak již sám název napovídá, je nahradit smrkovou monokulturu na Ještědském hřebeni pestrým a živým (pra)lesem. Abychom na něj však nemuseli stovky let čekat, snažíme se jeho rozvoj nenásilným způsobem urychlit, proto je nutné se o tuto lokalitu neustále starat. A právě v tom nám studenti pomáhají. Ožínají plevele, čímž zajistí lepší světelné podmínky pro růst sazenic. Také kopou tůň, jejímž účelem má být vytvoření prostředí pro mloka skvrnitého," řekl ČTK Jiří Antl, který má lokalitu Nový prales na starosti. Příští týden čeká dobrovolníky v mokřadech sekání trávy, vytrhávání orobince, a další práce.

Dlouholeté zkušenosti mají se zahraničními dobrovolníky také na hradě Grabštejn, kam jezdí mladí lidé z celého světa pomáhat už více než 20 let. "Loni jsme obnovovali park a oni se letos postarají o údržbu té obnovené části parku, likvidují i nálety v dalších částech parku," řekla ČTK kastelánka Iva Bártová. V dalších dnech by se měli dobrovolníci, kterých letos na Grabštejn dorazilo sedm, starat o přístupové cesty k hradu, opravovat budou povrchy cestiček a také zábradlí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist