https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zbrasovske-jeskyne-zaplni-po-sezonu-vystava-sklenenych-objektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zbrašovské jeskyně zaplní výstava skleněných objektů

25.6.2016 10:04 | TEPLICE NAD BEČVOU (ČTK)
Útroby Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku ozdobí od příštího týdne skleněné objekty mladých výtvarníků. Díla v netradičním prostředí návštěvníci po celou letošní sezonu uvidí v Mramorové síni. Expozice ponese název Pozor sklo!, bude otevřena v úterý a potrvá do konce října, řekla ČTK vedoucí jeskyní Barbora Šimečková. Jeskyně pořádají výstavy současného výtvarného umění už přes 30 let.
 

Výtvarné pojetí skla představí návštěvníkům jeskyní studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské z Valašského Meziříčí. "Jde o líheň současných výtvarníků. Kurátorem je výtvarný pedagog Josef Divín, který u nás již vystavoval a na této škole učí. Můžeme si tak prohlédnout, jak své výtvarné vidění přenáší dál a jaké talenty se mu rodí pod rukama," uvedla vedoucí jeskyní. Expozice je podle ní v souladu s koncepcí jeskyní představovat lidem současné výtvarné umění.

Cílem výstav je ukázat jeskyni trochu v jiném světle, než na který jsou lidé zvyklí. Expozice se nachází v posledním prostoru návštěvnické trasy, v Mramorové síni. "Když sem návštěvníci na konci zhruba hodinové prohlídky dojdou, najednou jeskyni vidí zcela jinak. Vystavené výtvarné předměty vypíchnou z jeskyně jiné významy než jen přírodní krásu, skalní stěny jeskyně dostávají jinou dimenzi. To je zřejmě i důvod, proč se nám to tak dlouhodobě daří," míní vedoucí jeskyní.

Současné výtvarníky na výstavách v netradičním prostředí představují Zbrašovské aragonitové jeskyně přes 30 let a v soustavném pořádání těchto výstav jsou ojedinělé. "V Evropě jsme určitě jediní, nemáme informace o tom, že by se někdo takhle pravidelně věnoval výstavám v jeskynním prostředí a ještě k tomu současnému výtvarnému umění," řekla Šimečková.

V minulosti mohli návštěvníci jeskyní vidět třeba sochy lidských postav výtvarníka Michala Trpáka. Vystavovali zde studenti ateliéru sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity, kteří dovezli figurální sochy z laminátu. Objevily se zde také exponáty ze skla, betonu a pryskyřice. Umělci každoročně vystavují jen díla, která neohrozí vysoká vlhkost v jeskyni. Ta v těchto prostorách dosahuje kolem 98 procent. Nejčastěji jsou to tedy díla z laminátu, plastu, umělého kamene, skla nebo keramiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist