https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zimbabwe-chce-prodat-slonovinu-v-hodnote-300-milionu-dolaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zimbabwe chce prodat slonovinu v hodnotě 300 milionů dolarů

13.6.2019 00:11 | HARARE (ČTK)
Zimbabwe bude usilovat o to, aby mohlo prodat zásoby slonoviny, které nashromáždilo za poslední desetiletí. / Ilustrační foto
Zimbabwe bude usilovat o to, aby mohlo prodat zásoby slonoviny, které nashromáždilo za poslední desetiletí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zimbabwe bude usilovat o to, aby mohlo prodat zásoby slonoviny, které nashromáždilo za poslední desetiletí. S odkazem na sdělení zimbabwské vlády o tom informovala agentura AFP. Podle některých odhadů by zásoby mohly vynést až 300 milionů dolarů (téměř 6,8 miliard korun), které země zmítaná ekonomickou krizí chce použít na údržbu národních parků. Obchod se sloními kly však zakazuje Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), a to zejména kvůli ochraně chobotnatců před pytláky.
 

"Jsme toho názoru, že by nám mělo být umožněno (slonovinu) prodávat, podali jsme proto k CITES společnou žádost," uvedl Tinashe Farawo, mluvčí zimbabwské správy národních parků. Zimbabwe spolu s Botswanou, Namibií a Zambií, tedy zeměmi, kde žije převážná část afrických slonů, požadují, aby se za určitých podmínek se sloními kly obchodovat dalo, zejména v případě sportovního (trofejního) lovu.

"Obyvatelstvo, jež žije v blízkosti rezervací, musí mít možnost z přítomnosti slonů těžit díky prodeji jejich slonoviny," řekl Farawo. Lidé žijící u národních parků prý s chobotnatci často přicházejí do konfliktu a zvířata jim také způsobují značné materiální škody. "CITES by měl regulovat obchod s ohroženými druhy, ale když žádný obchod neexistuje, neslouží už (CITES) ničemu," podotkl.

Pohrozil také, že pokud jim CITES obchodování neumožní, přestanou se v jeho rámci účastnit diskusí o ochraně slonů.

Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) se za posledních deset let snížil počet slonů v Africe o 110.000 kusů, momentálně jich tam žije asi 415.000. Asi 40.000 slonů ročně zabijí pytláci.

V Zimbabwe žije kolem 84.000 slonů, podle nedávného vyjádření ministryně turismu se však vláda dokáže postarat pouze o 55.000 zvířat. Země pravidelně prodává slony do Číny, z výtěžku financuje provoz národních parků.

Zimbabwe se potýká s ekonomickou krizí, inflace nedávno dosáhla desetiletého maxima. Zemi rovněž sužují rozsáhlé výpadky proudu, které by mohly ohrozit i výnosný těžařský průmysl, který je pro místní ekonomiku zásadní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist