https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zlinska-radnice-hlida-stromy-v-parku-investor-tam-poslal-stroje-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská radnice hlídá stromy v parku, investor tam poslal stroje

15.12.2015 17:23 | ZLÍN (ČTK)
Zlínská radnice hlídá stromy v parku za divadlem v centru města, aby je nepoškodil investor, který do parku navezl stavební stroje a začal tam stavět. ČTK to řekl mluvčí radnice Zdeněk Dvořák. Podle vedení města je chování investora zlomyslné, na konci roku mu totiž končí dlouhodobé smlouvy, díky kterým měl dokončit a zkolaudovat stavbu polyfunkčního domu.
 

Městští radní už na jaře uvedli, že prodloužení výpůjčky pozemku neschválí a nedají souhlas s kácením stromů. Proti zrušení parku a vykácení stromů protestovali také ochránci přírody, lidé podepisovali petici. Pracovníci odboru městské zeleně nyní situaci sledují a dokumentují. Kdyby investor zasáhl stromy, budou povoláni strážníci, řekl ČTK Dvořák. Média již dříve uvedla, že investorem je Stanislav Matoušek, jeho vyjádření se ČTK nepodařilo získat.

Příjezdu těžkých stavebních strojů na pozemek město nyní podle Dvořáka zabránit nemůže, investor má pozemek k dispozici do konce roku. "Město připravuje žádost na předběžné soudní opatření, kterým se dá stavba zastavit," uvedl mluvčí. Podle zjištění ČTK ráno začalo několik stavbařů připravovat stroje, přes den pak vyvrtali dva vrty, které zabetonovali.

"Ze strany investora to za stávajících okolností považujeme za zlomyslnost, neboť dobře ví, že mu smluvní vztah k pozemkům za pár dní skončí a že město pak bude požadovat ukončení prací a uvedení pozemků do původního stavu. Mohu všechny ujistit, že kácení zeleně v parčíku jsme nepovolili a ani neodsouhlasili prodloužení užívacích vztahů k pozemkům," uvedl primátor Miroslav Adámek (STAN).

Zahájení stavby dnes kritizovali také divadelníci. "Vadí nám to, chápu, že je to nějaký nátlak, nějaký boj. Pevně věřím, nejenom v to, že se to vrátí do původního stavu, ale že opravdu budeme pokračovat v debatách co by se s tímto prostorem do budoucna mohlo dít," uvedl ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek.

Záměr postavit polyfunkční dům v prostoru za divadlem schválilo v roce 2009 tehdejší vedení města. Investor však nestihl ve stanoveném termínu projekt uskutečnit, v roce 2011 požádal radní o prodloužení smluv do konce letošního roku. Tehdy mu těsnou většinou hlasů vyhověli, údajně nechtěli zabrzdit dlouho připravovaný projekt. Ani v následujících letech však investor stavět nezačal. Letos na jaře po protestech ekologů radnice uvedla, že neschválí případné prodloužení výpůjčky. Park využívají často divadelníci, konají se zde různé akce například v rámci festivalu Setkání/Stretnutie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist