https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zlinska-zoologicka-zahrada-odchovala-poprve-v-historii-mlade-supa-chocholateho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská zoologická zahrada odchovala poprvé v historii mládě supa chocholatého

24.3.2024 00:50 | ZLÍN (ČTK)
Sup chocholatý.
Sup chocholatý.
Zlínská zoologická zahrada odchovala mládě supa chocholatého. Stalo se tak poprvé v historii této zoo a také poprvé u zoologických zahrad České republiky a Slovenska, sdělila ČTK mluvčí zlínské zahrady Romana Mikešová. Za uplynulý rok světové zoologické instituce odchovaly pouze pět mláďat, uvedla.
 

Supi chocholatí se ve zlínské zoo objevili poprvé v roce 2014. Chovatelé kladli důraz na sestavení chovných párů. "Supi patří mezi nejnáročnější ptáky na vytvoření optimálních podmínek pro chov. Velmi často to pro chovatele znamená roky a roky úsilí a běh na dlouhou trať. V našem případě jsme na první oplozené vejce čekali osm let," uvedl ředitel zahrady Roman Horský.

Odchovaného mláděte se zahrada dočkala letos. "Když v prosinci 2023 samice supa chocholatého snesla vejce, doufali jsme, že bude oplozené. K naší velké radosti se vše skutečně potvrdilo, vejce jsme tak odebrali a umístili do líhně, nechtěli jsme riskovat jeho případné poškození. Na podzim roku 2023 se nám navíc podařilo získat zdroje pro zakoupení líhní ze Španělska, které patří k naprosté špičce na současném trhu. Vše se tak krásně potkalo," uvedl Horský.

Mládě supa chocholatého se vylíhlo na konci ledna. Chovatelé ho po několika dnech v inkubátoru vrátili pod rodičovský pár. "I když rodiče projevovali o mládě zájem, zpočátku je řádně nekrmili. Rozhodli jsme se proto přistoupit k dokrmování a dvakrát denně jsme mláděti podávali drobné kousky masa a vnitřností. Po pěti dnech jsme veškerou péči přenechali supímu páru. Jejich péči jsme sledovali přes kamerový systém, prováděli jsme také kontrolní vážení," uvedl zoolog Václav Štraub. Mládě vážilo při vylíhnutí 100 gramů, na začátku března už přes dva kilogramy.

"Mládě supa chocholatého je pro nás obrovské ocenění letitého úsilí chovatelů a zoologů. Potvrzuje, že zlínská zoo patří mezi nejúspěšnější chovatele supů na světě. Navíc jsme jednou z mála zahrad, která odchovává mláďata přirozeným způsobem pod rodiči. Pro případný návrat do volné přírody je to nesmírně důležitý předpoklad," uvedl Horský.

Supi patří mezi nejohroženější ptačí druhy na světě. V Asii se úbytek supů podařilo zastavit a populace se pozvolna zotavuje. Problém je v Africe, ohroženo je sedm z 11 druhů supů. K nejohroženějším patří supi afričtí v jižní Africe. "Během posledních tří desetiletí došlo ke snížení jejich populace o 80 procent. Rozhodli jsme se proto podpořit realizaci projektu ochranářské společnosti VULPRO zaměřeného na monitoring jejich výskytu a pohybu. Projekt pak následně umožní nasazení robustní, a především účinné ochrany tohoto druhu supů," uvedl Horský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist