https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zlinsky-kraj-proplati-dalsi-skody-zpusobene-medvedem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj proplatí další škody způsobené medvědem

11.2.2019 16:53 | ZLÍN (ČTK)
Medvěd se na Vsetínsku choval netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost.
Medvěd se na Vsetínsku choval netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Tomášek / Agentura ochrany přírody a krajiny
Zlínský kraj proplatí další škody způsobené medvědem hnědým, který se v kraji loni pohyboval. Devět žadatelů dostane celkem 160.251 korun. Kraj náhrady škod vyplácel již dříve, dohromady jde již o více než 320.000 korun, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Je to kompenzace za škody, které medvěd způsobil na včelstvech, úlech, ovcích i jiných hospodářských zvířatech.
 

Evidovány jsou ještě další čtyři žádosti o kompenzaci ve výši 27.400 korun, proplaceny by měly být do poloviny března. Všechny škody způsobil medvěd v kraji od 13. září do 30. listopadu loňského roku.

"Jsou to škody vysoké. Věřím, že příští rok už tyto škody platit nebudeme muset, protože se medvěd podle našich zpráv nevyskytuje mezi živými, ale není to zatím potvrzeno. Buď je to tak, že odešel, nebo byl zastřelen. Ale zdá se, že medvěd, který tady způsoboval škody, se už dlouho nevyskytl," uvedl Čunek.

Lidé mají na náhradu škody, způsobené zvláště chráněnými živočichy, nárok ze zákona. Peníze dává stát prostřednictvím kraje. Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.

Medvěd se na Vsetínsku choval netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost. Ochránci přírody na něj nastražili odchytovou klec, medvěda se však nepodařilo přilákat. Na zvíře číhal i odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem, na medvěda však nenarazil.

Před týdnem se objevily informace, že mladý, asi tříletý medvěd se pohybuje kolem Ostravice a Starých Hamrů v Beskydech, zahlédli ho tam turisté i lesníci. Nebylo však jasné, zda šlo o medvěda, který byl loni ve Zlínském kraji.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist