https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zoo-ostrava-na-putovni-vystave-predstavuje-zachranne-programy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava na putovní výstavě představuje své záchranné programy

12.5.2016 13:14 | OSTRAVA (ČTK)
Zoo bezplatně pro vypuštění poskytla už více než 500 zvířat. Nejvíce bylo sov pálených, a to 400
Zoo bezplatně pro vypuštění poskytla už více než 500 zvířat. Nejvíce bylo sov pálených, a to 400
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada na putovní výstavě na vybraných nádražích v Moravskoslezském kraji představuje záchranné programy, do nichž je zapojena. V současnosti je to 14 projektů ve třech světadílech - Asii, Africe a Evropě. Expozici si v květnu mohou prohlédnout cestující na nádraží Ostrava-Svinov, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Zahrada podporuje například boj proti nelegálnímu obchodu se zvířaty na Sumatře, záchranu největší antilopy světa v Senegalu, výzkum sloních nemocí nebo projekt obnovy populace orla skalního v České republice, kde byl v minulosti zcela vyhuben.

"Zoo Ostrava rovněž participuje na několika takzvaných repatriačních projektech, jejichž cílem je posílit divoké populace ohrožených evropských druhů vypouštěním jedinců odchovaných v lidské péči do přírody," uvedla Nováková. Zoo tak bezplatně pro vypuštění poskytla už více než 500 zvířat. Nejvíce bylo sov pálených, a to 400. Do volné přírody se ale vrátilo například i více než devět desítek sýčků nebo orlosupové bradatí, sup hnědý a bělohlavý či puštík bělavý.

"Novodobé moderní zoologické zahrady se již dávno nezaměřují na chov co největšího množství atraktivních exotických zvířat, ale věnují se chovu převážně těch druhů, které patří v přírodě k ohroženým, případně z ní byly již zcela vyhubeny," podotkla mluvčí. Připomněla, že zoo tím pomáhají udržet záložní populaci zvířat tak, aby zcela nevymizela z planety.

Výstavu přibližující účast ostravské zoo v záchranných programech budou zájemci moci vidět v červnu na nádraží v Bohumíně, v červenci pak na východním nádraží v Opavě a v srpnu na ostravském hlavním nádraží. Všechny záchranné projekty podporují i návštěvníci Zoo Ostrava, protože od letošního ledna je na ochranu přírody z každého vstupu věnována jedna koruna. Ostravskou zoo loni navštívilo 490 145 návštěvníků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist