https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zoo-ostrava-odchovava-kriticky-ohrozeneho-lemura-mongoze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava odchovává kriticky ohroženého lemura mongoze

2.5.2018 05:54 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravská zoologická zahrada odchovává mládě vzácného lemura mongoze (na obrázku). V přírodě zvířat ubývá hlavně kvůli ničení životního prostředí a lovu. Lemur patří mezi kriticky ohrožené druhy, což je poslední stupeň před kategorií vyhubených zvířat.
Ostravská zoologická zahrada odchovává mládě vzácného lemura mongoze (na obrázku). V přírodě zvířat ubývá hlavně kvůli ničení životního prostředí a lovu. Lemur patří mezi kriticky ohrožené druhy, což je poslední stupeň před kategorií vyhubených zvířat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada odchovává mládě vzácného lemura mongoze. Letos je to zatím jediné narozené mládě tohoto kriticky ohroženého madagaskarského primáta v evropských zoo. I loni se jediné mládě lemura mongoze narodilo v Ostravě, řekla v pondělí mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Obě mláďata jsou tak velikou nadějí pro posílení populace v Evropě, která čítá sotva 50 jedinců, a pro zachování tohoto lemura pro příští generace," uvedla Nováková. Mládě přivedla na svět čtrnáctiletá samice, jde o její čtvrté mládě. Předtím porodila v letech 2011 a 2012 samce, loni pak samici, která tak nyní pozorováním matky s mládětem získává cenné zkušenosti pro budoucnost.

"Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácný a v přírodě kriticky ohrožený druh, je nanejvýš žádoucí, aby mládě bylo odchováno přirozeně svými rodiči. Ještě nevíme, jakého pohlaví mládě je, a nebudeme to vědět minimálně prvního půl roku. Obě pohlaví se totiž rodí zbarvená jako samice, teprve v šesti až osmi měsících se maska změní podle pohlaví. Velmi bychom si přáli, aby i toto mládě byla samička, protože těch je v evropské populaci velký nedostatek," uvedla vrchní chovatelka primátů Jana Kanichová.

Rodinu vzácných lemurů mohou návštěvníci ostravské zoo pozorovat na ostrovní expozici pod výběhem žiraf a dalších afrických kopytníků v blízkosti expozice Mokřady.

Lemur mongoz obývá suchý opadavý les a sekundární prales v severozápadní části Madagaskaru a v minulosti byl vysazen na ostrovy Moheli, Anjouan a Grand Comoro. Přestože byl v relativně nedávné době ještě poměrně běžný, tak ničení životního prostředí a lov dostal tohoto lemura dle Červeného seznamu (IUCN Red List) do kategorie „Kriticky ohrožený“, což je poslední před kategorií „Vyhubený“. Madagaskar je jednou z nejvíce zničených oblastí na světě a všem rostlinám i živočichům hrozí reálné vyhubení.

Ostravská zoologická zahrada a desítky dalších evropských zoo se pokoušejí lemury i další ohrožená zvířata zachránit nejen vytvářením co nejživotaschopnějších záložních populací chovem v lidské péči (jako pojistkou pro případ úplného vyhubení ve volné přírodě), ale pomáhají i přímo na Madagaskaru. Zoo Ostrava je od roku 2005 členem nevládní organizace Asociace pro výzkum a ochranu lemurů (AEECL), která na Madagaskaru zaštiťuje ochranářské a výzkumné aktivity. Organizace napomáhá k záchraně tamních endemických druhů zvířat a rostlin, které se nevyskytují nikde jinde na světě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist