https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zoo-ostrava-ve-specialnim-programu-predstavi-prirodu-vietnamu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava ve speciálním programu představí přírodu Vietnamu

1.5.2024 00:28 | OSTRAVA (ČTK)
Gibon bělolící.
Gibon bělolící.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Vlček / Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada dnes ve speciálním programu představí návštěvníkům přírodu Vietnamu. Blíže je chce seznámit hlavně s kampaní Vietnamazing. Jedná se o novou kampaň Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií zaměřenou právě na ochranu přírody ve Vietnamu, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková. Do projektu jsou zapojeny české a slovenské zahrady včetně ostravské zoo.
 

"Aktivity pro malé i velké návštěvníky budou zaměřeny na představení unikátní a zároveň ohrožené přírody Vietnamu, a to v rámci nové ochranářské kampaně nazvané Vietnamazing. Cílem kampaně, která potrvá dva roky, tedy letos a příští rok, je představit návštěvníkům unikátní biologickou rozmanitost vietnamské přírody a význam zoologických zahrad při záchraně ohrožených druhů," uvedla mluvčí.

"Vietnamská příroda se vyznačuje velkým množstvích endemických druhů, to znamená, že se nevyskytují nikde jinde na světě. Proto je třeba tyto unikáty chránit před úplným vymizením z planety," dodala.

Během programu od 09:00 do 16:00 se návštěvníci mohou seznámit s devíti druhy zvířat a devíti projekty na jejich záchranu. "Všechny druhy ohrožuje zejména ztráta přirozeného prostředí a pytláctví," vysvětlila mluvčí. Jsou mezi nimi například gibon bělolící, bažant Edwardsův, želva annamská či vietnamský poddruh krokodýlovce čínského. Právě tyto druhy jsou k vidění i v ostravské zahradě a návštěvníci se budou moci blíže seznámit s jejich životem.

"V areálu bude několik tematických zastavení, kde se lidé dozví zajímavosti o vybraných vietnamských druzích, zájemci si budou moci v průběhu prohlídky zoo vyplnit jednoduchý kvíz. V 10:30 se bude konat i mimořádné komentované krmení gibonů v expozici Vadtha ni – Chrám gibonů. Jedno ze zastavení bude i ve výukovém centru, kde si mohou děti vyrobit malý suvenýr a dospělí mezitím zhlédnout krátký film o ochraně vzácných primátů langurů Delacourových ve Vietnamu," doplnila Nováková. Přednášky, soutěže a další aktivity ke kampani chce zoo připravovat i v průběhu roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist