https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zoo-v-usti-nad-labem-ziskala-zpet-plne-clenstvi-v-evropske-asociaci-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo v Ústí nad Labem získala zpět plné členství v evropské asociaci zoo

2.10.2022 00:42 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Žirafy v Zoo Ústí nad Labem
Žirafy v Zoo Ústí nad Labem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zoo v Ústí nad Labem získala zpět plnohodnotné členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Etická komise pro členství v EAZA rozhodla o opětovném udělení plného členství ve čtvrtek na výroční konferenci v Portugalsku, informoval mluvčí zoologické zahrady Vít Lukáš. Plné členství asociace ústecké zoologické zahradě odebrala kvůli řadě pochybení téměř před třemi lety.
 

O navrácení plnohodnotného členství rozhodla komise na základě červencové kontroly v zoo. "O kladném výsledku se delegáti zoo dozvěděli v pátek večer po uzavřeném jednání rady EAZA," uvedl Lukáš.

O plné členství zoologická zahrada přišla na podzim v roce 2019. Asociace ústecké zoo vytkla například mladý, neodborný a jazykově nevybavený tým zoologů. Zoologický útvar byl proto podle ředitelky Ilony Pšenkové, která vede zoo od loňského července, posílen o několik odborníků s mnohaletými zkušenostmi a kvalitní jazykovou výbavou.

Asociace kritizovala také špatné zázemí některých zvířat. Samice orangutana bornejského Cantik i její matka Ňuninka letos zoologickou zahradu opustily, přestěhovaly se do zoologických zahrad v zahraničí. S návratem druhu ředitelka však počítá. Úpravami má projít sloninec tak, aby v něm orangutani našli vyhovující zázemí. Samici slona indického Delhi se v srpnu úspěšně povedlo převézt do Francie. Její expozice nesplňovala podmínky pro moderní chov slonů. Také s návratem slonů se do budoucna počítá.

"Jsme si vědomi, že odjezd ikonických zvířat je vnímán negativně, ale pokud se má zoo vydat správnou cestou, je tento krok nevyhnutelný. Věříme, že s trvající podporou vedení města i veřejnosti, se ikonické druhy jako jsou sloni, orangutani či nosorožci do Ústí vrátí. Projekty zaměřené na návrat těchto druhů jsou součástí nového a EAZA podporovaného plánu rozvoje zoo." uvedla hlavní zooložka Petra Padalíková.

Úplné vyloučení z EAZA by znamenalo konec účasti na některých chovných programech a ztrátu atraktivních zvířat. Na nápravu nedostatků měla mít ústecká zahrada několik měsíců, nakonec v důsledku pandemie nemoci covid-19 měla mnohem více času. Nová ředitelka se svým týmem na to měla ale pouze rok.

"Uplynulý rok byl pro naši zoo i pro mě osobně extrémně intenzivní. První věcí, kterou jsem musela udělat, bylo sestavení odborného týmu, který se obsáhlou a komplexní problematikou zabýval. Bylo třeba velmi rychle zanalyzovat stávající stav zoo, přijmout potřebná opatření k nápravě a také za velmi krátkou dobu sestavit dlouhodobý plán rozvoje, tzv. generel," shrnula Pšenková. Dokument představí tým zoo zastupitelům města a médiím na podzim letošního roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist