https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/6-srpna-1983-uniklo-z-tankeru-castillo-de-bellver-do-more-pres-250-tisic-tun-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

6. srpna 1983 uniklo z tankeru Castillo de Bellver do moře přes 250 tisíc tun ropy

6.8.2018 10:40 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Ropný tanker přepravoval 250 tisíc tun lehké ropy z Perského zálivu do Španělska. 110 kilometrů od Jihoafrické republiky začal hořet a náhle vybuchl. Do moře vyteklo více než 1,8 milionu barelů ropy.
Ropný tanker přepravoval 250 tisíc tun lehké ropy z Perského zálivu do Španělska. 110 kilometrů od Jihoafrické republiky začal hořet a náhle vybuchl. Do moře vyteklo více než 1,8 milionu barelů ropy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dnes je to 35 let od havárie španělského tankeru Castillo de Bellver. Tanker explodoval přibližně 70 kilometrů od jihoafrického Kapského města. Do moře u zálivu Saldanha uniklo kolem 250 tisíc tun ropy. Podle množství vylitých tun ropy do moře se jedná o třetí nejhorší katastrofu tankeru v historii.
 

Ropný tanker tehdy přepravoval 250 tisíc tun lehké ropy z Perského zálivu do Španělska. 110 kilometrů od Jihoafrické republiky začal hořet a pak vybuchl. Posádka opustila loď a do moře vyteklo více než 1,8 milionu barelů ropy. V ohrožení bylo i pobřeží, ale příznivý vítr ropnou skvrnu odvál dál na volný oceán.

Podle organizace International Tanker Owners Pollution Federation tak byly dopady na životní prostředí minimální. Přesto bylo na blízkém ostrově asi 1500 terejů zasaženo ropou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist