https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/9-lidi-z-10-dycha-spinavy-vzduch-cim-dal-vic-zemi-situaci-resi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

9 lidí z 10 dýchá špinavý vzduch, čím dál víc zemí situaci řeší

6.5.2018 01:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Studie Světové zdravotnické organizace (WHO) ukazuje, že devět z deseti lidí na světě dýchá znečištěný vzduch. Sedm milionů lidí ročně kvůli tomu zemře. / Ilustrační foto
Studie Světové zdravotnické organizace (WHO) ukazuje, že devět z deseti lidí na světě dýchá znečištěný vzduch. Sedm milionů lidí ročně kvůli tomu zemře. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středeční zveřejněná studie Světové zdravotnické organizace (WHO) ukazuje, že devět z deseti lidí na světě dýchá znečištěný vzduch. Sedm milionů lidí ročně kvůli tomu zemře. Z toho 4,2 milionu kvůli venkovnímu ovzduší a 3,8 milionů kvůli znečištění v obydlích (znečištění z ohnišť), zejména v chudých rozvojových a rozvíjejících se zemích. Hlavními zdroji prachu v ovzduší je špatné spalování pevných paliv v domácnostech, průmyslová výroba, zemědělství, doprava a uhelné elektrárny. Informuje o tom Hnutí Duha, které prosazuje zdravé prostředí pro život, pestrou přírodu a chytrou ekonomiku.
 

Hnutí DUHA opakovaně upozorňuje, že téměř 60 % lidí v České republice žije v oblastech, kde jsou překračovány hygienické limity pro znečištění ovzduší. Limity jsou přitom benevolentnější, než jaké doporučuje WHO. Jedenáct tisíc lidí u nás kvůli znečištění předčasně zemře. Podle dat Českého hydrometeorologické ústavu pochází z veřejné energetiky 33 % látek, z nichž vzniká v ovzduší prach. Nejde tedy jen o prach vypouštěný přímo ze zdrojů (to je průmyslem citovaných 7 %), ale také o oxidy dusíku a síry, z nichž v ovzduší vznikají nitráty a sulfáty ve formě mikroskopických částeček pevné látky (tedy prachu). O tom informuje zpráva o životním prostředí ČR (str. 31-35, graf 2 na str. 33).

Poslanci a poslankyně mají nyní velkou šanci situaci zlepšit. Projednávají totiž právě novelu zákona o ochraně ovzduší. K němu podala Pirátská strana už dvakrát kompromisní pozměňovací návrh. Druhý z nich byl už tak mírný, že dokonce umožňoval uhelným elektrárnám získat výjimku z nových limitů pro znečišťování ovzduší, ale omezoval platnost takové případné výjimky maximálně do konce roku 2025. Zde je odkaz na stažení pozměňovacího návrhu z webu Poslanecké sněmovny. Ačkoliv jej nepodpořil Výbor pro životní prostředí, poslanci na plénu jej mohou stále podpořit.

“Znečištění ovzduší ohrožuje nás všechny, ale nejchudší a nejvíce marginalizovaní nesou největší břemeno,” řekl doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel WHO.

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, říká: “Znečištění ovzduší je jeden z největších ekologických, ale také sociálních a ekonomických problémů planety. Také v České republice stále 6 z 10 lidí dýchá špinavý vzduch s prachem či karcinogenními látkami.” Poslanci podle něj nyní mohou pomoci, když schválí omezení výjimek z limitů pro znečištění z uhelných elektráren. ”Ministr Richard Brabec by je k tomu měl vyzvat, zlepšovat ovzduší je jeho odpovědnost, nestačí být návrhům neutrální. Ale ministr Brabec musí také přijít s dalším omezením znečištění z uhelných kotlů a kamen a finančně pomoci s výměnou topenišť i domácnostem s nízkými příjmy,” dodává Koželouh.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

6.5.2018 20:16
Koželouh úkoluje Brabce. Zajímavé pojetí zastupitelské demokracie!

Zřejmě by bylo přínosnější, kdyby Hnutí DUHA místo úkolování ministra přicházelo s rozumnými podněty, jak problémy životního prostředí efektivně řešit, a vedlo o tom s veřejností věcnou diskusi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist