https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-cestu-k-energeticke-sobestacnosti-usnadni-chytry-system-rizeni-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Cestu k energetické soběstačnosti usnadní chytrý systém řízení energie

25.6.2018 09:27 (elektrina.cz)
Schéma domu s hybridním fotovoltaickým systémem a elektromobilem využívaným i pro napájení domácnosti.
Schéma domu s hybridním fotovoltaickým systémem a elektromobilem využívaným i pro napájení domácnosti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Adobe Stock
Drtivá většina majitelů fotovoltaických elektráren se neobejde bez elektřiny z jiných zdrojů ani během léta, kdy se solární panely těší největší „úrodě“ slunečních paprsků. Vědci z ostravské univerzity proto testují unikátní systém, jež predikuje výrobu energie z fotovoltaiky podle předpovědi počasí. Vhodně alokovat elektřinu podle potřeb domácnosti pomáhá i pokročilá umělá inteligence.
 

Vědci z Centra ENET pod hlavičkou Vysoké školy báňské-Technologické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) několik let testovali energetický provoz rodinného domu se solárními panely na střeše, akumulační baterií ve sklepě a elektromobilem v garáži. Tři součásti řešení propojili chytrým systémem pro řízení energie, a podařilo se jim dosáhnout o 43 % vyšší energetické soběstačnosti ve srovnání s běžným režimem bez prvků umělé inteligence.

Co sleduje řídící jednotka chytrého systému?

Stále větší oblibě se dnes těší hybridní fotovoltaické systémy, protože dovolují díky akumulaci využít energii ze slunce načerpanou v průběhu dne, kdy obyvatelé domu většinou zmizí do práce nebo do školy, až později, například večer, když se vracejí domů, ale intenzita slunečního svitu už polevuje. Aby se člověk nestal otrokem akumulační baterie, jejíž stav nabití by měl tendenci neustále kontrolovat, nastupuje aktivní řízení toku energie ADSM (Active Demand Side Management).

Řídící jednotka sbírá údaje z předpovědi počasí, aby odhadla, kolik elektřiny fotovoltaika v nadcházejících dnech vyrobí a zároveň kontroluje stav nabití domácí baterie i baterky v elektroautě. Počítač také kalkuluje s obvyklým počtem kilometrů, které majitel elektromobilu každý den projezdí. Na základě těchto dat systém uživateli navrhne ideální plán spotřeby v daném časovém intervalu. Testovací inteligentní dům VŠB tak vydržel bez vnějších zdrojů energie i tři dny.

V zimních měsících fotovoltaika provoz domu sama neutáhne

Koloběh čtyř ročních období v našich zeměpisných šířkách způsobuje, že fotovoltaické systémy v zimě vyrobí pouze 15 % energie v porovnání s horkým létem. Proto i dům s ADSM vyžadoval minimum elektřiny ze sítě od dubna do října, ale v chladnějším období scházelo průměrně 100 až 250 kWh měsíčně. Oproti jiným energetickým řešením to bylo ale mnohem méně. Když testovací dům využíval pouze fotovoltaiku bez ADSM, chybělo domácnosti v zimním období průměrně 500 až přes 700 kWh měsíčně.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

27.3.2024 20:23
My máme doma taky spoustu věcí řízených na dálku pomocí ovladače, který jsem objednala z https://www.stollsmart.cz/chytra-domacnost/ a hodně jsem si na to zvykla :-D . Jen škoda, že se tak nedají ovládat i členové rodiny. To by byla vůbec paráda :-D . Na druhou stranu by to pak ale bylo všechno moc jednoduchý :-D .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist