https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-ekologicka-zahrada-neni-nic-sloziteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Ekologická zahrada není nic složitého

29.11.2018 10:45 (Agrotree)
Stavíte domek a už přemýšlíte nad zahradou? Máte u svého domu zahradu, ale roste na ni jen tráva? Vybíráte si zahradní styl? Zvažte, jestli chcete zahradu náročnou na údržbu, která vás každý den zaměstná nebo takovou, která to “zvládne” pár týdnů bez vás. Zjistěte si v našem článku více o ekologické zahradě.
 
V současné době se kromě zahradních stylů jako je anglický, romantický nebo minimalistický objevují také styly jako ekologický, přírodní nebo permakulturní. Poslední tři jmenované styly jsou takové, které jsou praktické a nevyžadují častou péči. Vlastně jsou do jisté míry samostatné.

Divoký přírodní nepořádek

Už i v českém prostředí můžete vidět zahrady, které vypadají, jako kdyby se o ně nikdo nestaral. Jsou divoké, chaotické a mnohdy připomínají spíše nepořádek než zahradu. Ale i takové zahrady jsou pravidelně opečovávané, je jim věnována pozornost. Jsou to zahrady inspirované trvale udržovatelným zahradničením a navazují na přírodní zahrady.

Výhody ekologické zahrady
● obejde se bez synteticky vyráběných hnojiv a látek pro ochranu rostlin
● vše je krásné a zároveň užitečné
● je ohleduplná k půdě a rostlinám
● myslí na užitečné živočichy, kteří napomáhají nastolovat rovnováhu

Vše bez chemie

Hlavním rysem ekologické nebo přírodní zahrady je absolutní absence chemických přípravků. Ty totiž nejen, že při používání ničí škodlivé škůdce, ale také ničí organismy, které zahradě prospívají. Není to tak složité najít náhradu za chemická hnojiva a různé postřiky. Na zeleninové záhony se použije kompost a na rostliny a stromy organická hnojiva v podobě kravského nebo koňského hnoje.

Hnojem nebo kompostem to nekončí. I samotné rostliny a živočichové jsou ideálními pomocníky, kteří nahradí postřiky a jiná chemická hnojiva. Vysaďte na své zahradě česnek, který odpudí hryzce a je proti plísním nebo pohanku, svazenku a špenát, kterým se říká zelené hnojení a zlepšují kvalitu půdy.

Stejně tak když nalákáte na svou zahradu slunéčka, kteří vás zbaví mšicí, škvory lovící housenky nebo červenky živící se hmyzem, pak se velmi jednoduše obejdete bez chemických postřiků a syntetických hnojiv.

Zaměřte se na pestrost

Rozhlédněte se po polích, loukách nebo cestách u lesa. Vše hraje barvami a různými druhy rostlin. Právě pestrost přináší větší stabilitu. Pěstujte zeleninu v druhově bohatých kulturách a půda si tak rychle nevyčerpá živiny. Vysaďte rostliny s různými požadavky na živiny, prostor a délkou kořenů. To vše povede ke zvýšení kvality půdy, která nebude obsahovat žádné chemické látky a vám tak poroste zdravá zelenina a ovoce.

Zasaďte vedle zeleniny bylinky nebo krásné voňavé letničky, které budou odpuzovat škůdce a různé choroby. Vysaďte rostliny, které budou lákat čmeláky, včely, které vás zbaví dalších škůdců, když se u vás na zahradě zabydlí.

Vysaďte si vlastní louku

Nemáte čas na pravidelné sekání trávníku? Zkuste si malou louku vytvořit na vaší zahradě. Květnaté louky jsou stabilní a krásně voní. K založení louky stačí vysadit speciální směsi nebo ji postupně vytvářet z květnatého trávníku. Louka nepotřebuje skoro žádnou péči a seče se 3x ročně.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

27.10.2020 13:50
Pro nás s manželkou je zahrada hodně důležitá. Práce na čerstvém vzduchu je po náročném dni v práci tím pravým odpočinkem. Zahradu jsme si koupili teprve vloni, takže jsme hledali nějaký prodej potřeb pro zahradu, kde bychom našli nářadí, truhlíky a další věci, které jsme potřebovali. Hodně věcí jsme objednali z https://www.chemicor.cz/ , ale stejně stále ještě přicházíme na další věci, které by se nám hodily :-D .
Odpovědět
ER

Ema Rychlá

20.4.2021 23:20
Jako máte pravdu, že to, co se dá na zahradě dnes udělat je něco neskutečného. Vždyť se podívejte třeba na takové https://naturhelp.cz/vyvysene-zahony-jak-je-postavit-videonavod/ vyvýšené záhony. Napadlo by vás někdy, že tohle bude hitem v zahradničení třeba před 5 rokama? No hádám, že se také chytáte za hlavu jako já když vám sem vkládala tento můj informačně nabitý příspěvek.
Odpovědět
KM

Karla Majerová

30.5.2023 00:11
My si s manželem při práci na zahradě nejvíce odpočineme. Proto si pořizujeme veškeré pomocníky, kteří nám pomáhají s její údržbou. Nedávno jsem objednala na internetových stránkách https://www.kardanka.cz/nahradni-dily/ nové náhradní díly na zahradní techniku, aby vše fungovalo, jak má. S novými díly jsme schopni dosáhnout vyššího výkonu, což nám šetří čas i energii při práci na zahradě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist