https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-jak-mit-zdrave-zuby-a-pritom-nenicit-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jak mít zdravé zuby a přitom neničit přírodu?

2.10.2018 12:09 (Nazuby.cz)
Při všech našich každodenních činnostech vytváříme odpad. A to i při čištění zubů. I když nevyhazujeme zubní kartáček, mezizubní kartáček anebo obal od zubní pasty každý den, tak podle průzkumů končí jenom na amerických skládkách přes 22 000 tun plastových kartáčků. Jak se tedy o kartáček starat, aby Vám co nejdéle vydržel, a jaké případně existují alternativy k plastovým kartáčkům?
 

Po zubním kartáčku a zubní pastě saháme každý den. Přibližná doporučená doba na výměnu kartáčku je po třech měsících, ale z průzkumů vychází, že většina lidí mění kartáček přibližně po dvou měsících, někdo dokonce po měsíci. Jak dosáhnout toho, že nebudete mít potřebu kartáček vyhodit o měsíc či dva dříve, než je nutné a vyhodit tak do koše místo 10 kartáčků ročně, jenom čtyři?

Jak zabránit opotřebování?

Mohlo by se zdát, že jedinou cestou, jak zabránit opotřebování kartáčku, je ho nepoužívat. To ovšem v tomto případě neplatí. Kvalitní zubní kartáček s kvalitně vytvořenými vlákny je vyvinut tak, aby sloužil uživatelům přibližně tři měsíce. Poškodit ho ale můžete sami, a to v případě, že budete při čištění příliš tlačit. Přílišný tlak při čištění zubů způsobí, že se vlákna rozestoupí, a kromě toho, že tak kartáček ničíte, tak budete mít zuby i špatně vyčištěné. To úzce souvisí s tím, jakou tvrdost kartáčku si vyberete. U velmi měkkých kartáčků vlákna roztřepíte mnohem rychleji, pokud na kartáček budete tlačit. Pamatujte tedy, že to, že na kartáček budete tlačit, Vaše zuby líp nevyčistí. Je tomu totiž spíš naopak.

Jak kartáček čistit?

Aby se na kartáčku nemnožily bakterie, kterým by se právě v hustých kartáčcích mohlo dařit, je dobré kartáček čistit. Každý z nás kartáček po čištění zubů opláchne čistou vodou, ale to pro zničení bakterií bohužel nestačí. Daleko účinnějšího vyčištění dosáhnete, pokud použijete ústní vodu. Ta působí antisepticky v ústech a bude tak působit na vláknech kartáčku. Použít můžete klidně i klasický Listerine.

Existují i jiné než plastové kartáčky?

Otázka produkce plastového odpadu je dnes velmi často zmiňovaná a často se na ni upozorňuje. Proto také výrobci postupně přichází s alternativami kartáčků, které jsou buďto vyrobeny z recyklovaného plastu, bambusu nebo dřeva. I takové kartáčky by měly mít životnost přibližně tři měsíce, jen podle typu štětin dávejte pozor na způsob jejich údržby, která byla zmíněna výše. Šetřete přírodu

Vždy existuje cesta, kterou se můžete dát v případě, že chcete trochu ulevit přírodě, co se týká produkování odpadu. Když budete vybírat kvalitní zubní kartáček, při správném čištění a péči Vám bude bez problémů sloužit tři měsíce a Vy tam za rok vyhodíte do odpadu pouze čtyři kusy kartáčků. Zatímco jiní, kteří mění kartáček každý měsíc, jich ročně vyhodí dvanáct. A to už je opravdový rozdíl. Dát se můžete i výrazně ekologickou cestou a vsadit na plně rozložitelné kartáčky, které stačí vyhodit na kompost. Za kvalitní i rozložitelný kartáček si připlatíte, ale rozhodně budete mít čisté svědomí, že jste udělali něco pro přírodu.


reklama

www.nazuby.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

15.8.2021 20:50
Manželka pro nás kupuje bambusové kartáčky. Také se snažíme žít v souladu s přírodou :-) . Vyčistíme si s ním zuby stejně, ne-li ještě líp než s tím klasickým plastovým kartáčkem. I tak mám ale za ty roky zuby dost zažloutlé, tak mě dost zaujalo domácí bělení zubů, na které jsem narazil na https://zivotavyziva.cz/beleni-zubu-doma/ . Konkrétně Brilliantcoco nevypadá vůbec špatně a také je to přírodní :-) .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist