https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-kvuli-tuhe-zime-si-sahnete-hluboko-do-kapsy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Kvůli tuhé zimě si sáhnete hluboko do kapsy

22.5.2017 13:54 (UŠETŘENO.CZ)
Zdroj | UŠETŘENO.CZ
Letošní zima je oproti té minulé poněkud vytrvalejší a topná sezóna poněkud delší. Co to znamená pro vás? Že se platby za energii mohou od října do března zvýšit až o několik tisíc korun.
 

Konečnou částku ovlivňuje počasí

Co všechno ovlivnilo vaši výslednou částku? Krom Energetického regulačního úřadu, který 29. listopadu oznámil výši regulované složky platby za zemní plyn a elektřinu, za to může i nepředvídatelné počasí. Z logiky věci jde o situaci, kterou neleze nijak ovlivnit a jeho vývoj do plateb nejde nijak předem započítat. Přitom je tento vztah mezi průměrnými teplotami v zimě a celkovou spotřebou rozhodující, jelikož spotřeba plynu nebo elektřiny během topné sezóny představuje více než 70 % z celkové spotřeby energií za rok.

Jak ušetřit

Jak už bylo výše zmíněno, chladnější počasí se ve výsledné částce za plyn či elektřinu může navýšit i o několik tisíc korun. Pro takové případy je dobré myslet na zadní vrátka a vytvořit si nějakou finanční rezervu. Dobré taky je sledovat ceny plynu v roce 2017, nebo srovnat ceny energii online. Jak na to? Vyplníte online kalkulačku, do které vložíte pár základních údajů. Ta vám pak během chvilky ukáže a porovná nabídky dle vámi zadaných údajů a na vás potom už jenom je, najít si ten nejvýhodnější produkt, který vám bude nejvíce sedět. Jakmile narazíte na dodavatele zemního plynu, který je pro vás výhodnější, nabízí se přestup od stávajícího dodavatele k novému. Není na tom nic těžkého a ve výsledku můžete hodně ušetříte.

Co dělat při změně dodavatele

Změnu si můžete rovnou objednat. Hned jak obdržíme vaši objednávku, zašleme vám email s potřebnými informacemi a dokumenty v elektronické podobě. Vy si pak doma všechno v klidu prostudujete. Ujistěte se, že všemu rozumíte. Dále ve své elektronické poště naleznete vzorovou smlouvu. Do 24 hodin vám zavolá pracovník z našeho zákaznického centra, který s vámi zkontroluje všechny dokumenty, které jste obdrželi. V případě jakýchkoliv dotazů vám bude plně k dispozici a pomůže vám i s vyplňováním dokumentů. Pokud jste smlouvu vyplnili doma sami, vytiskněte ji a podepsanou nám ji zašlete jako obyčejnou zásilku na adresu Ušetřeno.cz s.r.o., Jemnická 1138/1, 140 00 Praha 4.

Zde vše ještě jednou zkontrolujeme. V případě, že jste smlouvu vyplňovali s naším operátorem, obdržíte tyto dokumenty poštou ke kontrole vy. Vše podepíšete a v přiložené předplacené obálce nám ji odešlete zpět. Podepsanou smlouvu opět zkontrolujeme. Když bude vše v pořádku, poputují veškeré dokumenty k vašemu novému dodavateli. O všem budete informování prostřednictvím emailu. Jestli nastane situace, že ve vaší smlouvě nalezneme nějakou chybu, budete okamžitě kontaktování našim pracovníkem, kdy společně danou situaci operativně vyřešíte. Od chvíle, kdy nový dodavatel drží v ruce potřebné smlouvy, zařizuje všechno on. Vypoví za vás smlouvu u stávajícího dodavatele a zaeviduje vás u sebe. Celý proces změny by měl podle vyhlášky trvat maximálně 10 dní. Do doby vyřízení je však potřeba zahrnout výpovědní lhůtu. Ta je u většiny společností stanovena na 3 měsíce. Připravte se na to, že vás může kontaktovat váš stávající dodavatel, který se bude zajímat, proč opouštíte jeho společnost. Mějte na paměti, že mu nemusíte udávat žádný důvod, je to vaše svobodná volba. Také nesmíte zapomenout na řádné ukončení závazků vůči stávajícímu dodavateli. Po výpovědi tak proveďte odečet plynoměru a na jeho základě uhraďte poslední vyúčtování. Od chvíle, kdy vám nový dodavatel pošle rozpis záloh plateb za plyn a veškeré informace s tím spojené budou zahájeny faktické dodávky plynu od nového dodavatele. V momentě, kdy obdržíte nové zálohy a ohradíte předchozí závazky, je vaše změna dokončena.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

np

notorický plynař

22.12.2019 14:25
Pokud vás zajímá aktuální cena plynu, tak můžete využít https://www.nasetreno.cz/ceny-plynu/ kde najdete i spoustu dalších informací
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist