https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-projekty-ktere-vam-pomohou-usetrit-penize-i-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Projekty, které vám pomohou ušetřit peníze i životní prostředí

5.11.2018 14:16
V dnešní době čelíme velkým klimatickým změnám, které neslibují zrovna nejsvětlejší budoucnost. Je čím dál tím více zřetelné, že musíme změnit své návyky jako jednotlivci, abychom dokázali negativní důsledky zastavit nebo alespoň zmírnit. Díky mnoha internetovým iniciativám je to ale čím dál tím snazší. Podívejte se, které projekty stojí za to znát.
 

Využívejte přírodu na maximum

Prvním sympatickým projektem je webová stránka a stejnojmenná aplikace Na Ovoce. Tím hlavním, co tento projekt nabízí, je mapa míst, kde volně roste ovoce, zelenina, případně různé byliny, které můžete využít pro svoji potřebu. Můžete si tak udělat příjemný výlet nebo procházku, zdarma si nasbírat, co potřebujete a využít tak přírodní zdroje, které by jinak zůstaly ležet ladem.

Sdílejte potraviny se svými sousedy

Plýtvání je největším nešvarem naší společnosti. V Česku fungují dokonce dvě platformy pro sdílení výpěstků a přebytků, které lidem po sezóně zbydou. První se jmenuje Sousedova zahrada, a kromě zeleniny a ovoce zde můžete najít i živočišné produkty nebo hotové nápoje, například jablečný mošt nebo nejrůznější sirupy.

Stránky Z vaší zahrádky jsou rozsáhlejší, nabízí mnoho kategorií, ve kterých můžete se svými „sousedy“ sdílet kromě potravin také květiny a zahrádkářské potřeby, živá zvířata, přírodní dekorace a další. Tento web sdružuje kromě soukromých zahrádkářů a pěstitelů také větší farmáře či ovocné sady.

Pomozte minimalizovat potravinový odpad

Nejen přísné hygienické normy způsobují, že restaurace, kavárny a další podniky vyhazují obrovské množství z daleka neprošlých potravin a hotových jídel. Proto vznikají aplikace, které podnikům pomáhají zbylá jídla doprodávat za nižší cenu tak, aby se jich co nejvíc využilo a minimalizoval se potravinový odpad. Českou variantou takového projektu je DishyGo, kde můžete vyhledávat jak jídlo z restaurací, tak ze supermarketů nebo dokonce od lidí, kteří si toho doma navařili příliš či rádi pohostí i další strávníky.

Srovnávejte a uspořte

Šetření energiemi a vodou v domácnosti by mělo být samozřejmostí. Ještě víc ale můžete ušetřit, pokud budete sledovat trh s energiemi a nebudete zůstávat u jedné a té samé smlouvy, která vás může s přibývajícím časem připravit o mnoho peněz. Naučte se používat internetové srovnávače jako ePojištění.cz nebo Srovnejto.cz, na kterých si můžete z pohodlí domova projít aktuální nabídky a jejich porovnání a vybrat si tak poskytovatele energií, který se vám nejvíce vyplatí.

Ceny elektřiny stoupají neustále. V následujícím článku se dozvíte, jak dále lze na energiích ušetřit.
reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

9.6.2023 06:26
Já jsem ráda za každou radu, jak můžu ušetřit. Snažím se nakupovat ve slevách, se slevovými kupóny z https://slevovykupon.net/ a stejně mi na konci měsíce moc peněz nezbývá. Přes léto to bude zase lepší, máme vlastní zeleninu, nemusí se topit, ani tolik svítit, ale přes tu zimu to zase naskáče.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist