https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-stepni-strane-velke-homolky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Stepní stráně Velké Homolky

2.11.2023 14:38 (ČSOP)
Foto | Jan Moravec / ČSOP
Velká Homolka je nádherná lokalita na okraji Vimperka. Stepní stráně, hostící řadu vzácných a zajímavých rostlin a živočichů, je v péči Pozemkového spolku Šumava, větší část pozemků byla Českým svazem ochránců přírody vykoupena v rámci kampaně Místo pro přírodu. Z vrcholové části se otvírají výhledy na celý Vimperk i jeho okolí, obzor uzavírá majestátný Boubín.
 
Protože je zde skutečně na co koukat, zpřístupnil pozemkový spolek roku 2015 lokalitu v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě veřejnosti. Byly zde osazeny tři „infolavičky“ (aby estetiku lokality nenarušovaly tabule, jsou informace umístěny netradičně na opěradlech laviček) a dřevěné pexeso, které hravou formou seznamuje návštěvníky s místními rostlinami a zvířaty.

S údržbou lokality od počátku pomáhají ovce. Letos se změnil režim pastvy a tím i přístupnosti lokality. Zatímco doteď byla lokalita v podstatě jednou velkou pastvinou, která byla za pomoci soustavy vrátek pro veřejnost volně průchozí, letos se přešlo z důvodu ochrany před vlky na pastvu v síťových ohradnících. Ty průchozí nejsou, zabírají však mnohem menší plochu a po lokalitě se v průběhu roku stěhují. Velká Homolka je tedy nadále veřejnosti volně přístupné, jen je občas někde nutno obejít ohradu.

Prosím, respektujte toto; údržba lokality je dost náročná i bez toho, abychom museli honit ovce po Vimperku.

Fotografie ukazují, jak to vypadá na Velké Homolce právě v těchto podzimních dnech; byly pořízeny 1. listopadu 2023.

Velká Homolka 2023

předchozí    další
Foto | Jan Moravec / ČSOP





Český svaz ochránců přírody je spolek lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době má téměř 7000 členů. Mezi jeho pilotní aktivity patří Národní program Ochrana biodiverzity, podpora hnutí pozemkových spolků, Národní síť záchranných stanic pro handicapované živočichy, oddíly Mladých ochránců přírody, přírodovědné soutěže Zlatý list a Ekologická olympiáda, kampaň Ukliďme svět či program Živá zahrada. Více informací na www.csop.cz.

Velká Homolka 2016

předchozí    další
Chrpa parukářka je v současné době asi nejzajímavějším rostlinným druhem Velké Homolky.
Chrpa parukářka je v současné době asi nejzajímavějším rostlinným druhem Velké Homolky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kateřina Adámková a Jan Moravec / ČSOP
Chrpa parukářka je v současné době asi nejzajímavějším rostlinným druhem Velké Homolky.
Krytohlav hedvábitý nepatří k žádným vzácnostem, ale je krásný.
Pavinec horský.
S údržbou Velké Homolky pomáhá stádo ovcí plemene šumavka.
Náprstník velkokvětý.
Louky jsou plné sarančí.
I odkvetlé květiny dokáží být krásné… Klinopád obecný.
Louky Velké Homolky s výhledem na Vimperský zámek.
Křižák pruhovaný po úspěšném lovu.
Divizna černá.
Dřevěné pexeso, umístěné při jedné z cest v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě, si rádi zahrají malí i velcí.
Pexeso představuje druhy, které na Homolce žijí či ještě v nedávné minulosti žily (a třeba se díky obnovené péči zase vrátí).
Křižák obecný.
Pupava bezlodyžná – rostlina nejen krásná, ale i chutná.
Velká Homolka nejsou jen pastviny…
Vrcholový kříž z roku 1899, loni v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě citlivě zrekonstruovaný.

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v České republice a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany životního prostředí s ohledem na současné a budoucí generace. Od toho se odvíjí nejen její odpovědné podnikání, ale také dlouhodobá strategie firemní filantropie realizovaná od roku 2007 v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti, a také celostátních přírodovědných soutěží Zlatý list a Ekologická olympiáda, které pořádá Sdružení mladých ochránců přírody ČSOP.


reklama

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist