https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-vydejte-se-na-vylet-do-udoli-studanek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Vydejte se na výlet do Údolí studánek

15.3.2016 10:41 | PRAHA (ČSOP)
Voda v jedné ze studánek má přibližně stejné množství vápníku, hořčíku i rozpuštěného kysličníku uhličitého jako minerálka Mattoni.
Voda v jedné ze studánek má přibližně stejné množství vápníku, hořčíku i rozpuštěného kysličníku uhličitého jako minerálka Mattoni.
Zdroj | ČSOP
Krátká naučná stezka zavede návštěvníky do tichého bočního údolí Modřanské rokle, kde pramení pět studánek. Jsou upraveny různým způsobem a každá z nich má své jméno.
 

V rámci programu NET4GAS Blíž přírodě Základní organizace ČSOP GEO v roce 2015 prameny znovu vyčistila a zakryla. Zároveň jsou na stezce tři informační cedule o zdejší historii, hydrogeologii, fauně a flóře. Zajímavostí je, že voda v jedné ze studánek má přibližně stejné množství vápníku, hořčíku i rozpuštěného kysličníku uhličitého jako minerálka Mattoni.

Studánky v údolí navštěvuje lesní zvěř: divoká prasata, srnky, ale i řada ptáků. Z nich zde můžeme zahlédnout například strakapouda velkého, budníčka menšího, pěnici černohlavou, vzácně i puštíka obecného. Bohatá je zde fauna plžů a brouků. Mělké, občasné tůňky v dolní části údolí patří k oblíbeným místům žab: skokana zeleného nebo ropuchy obecné.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KM

Karla Majerová

22.10.2023 22:09
Údolí studánek, to zní moc dobře jako cíl našich víkendových výletů na kolech. Máme rádi kombinaci jízdy na kole a přírody. Nedávno jsem nám na naše výlety pořídila nové cyklistické batohy na internetových stránkách https://www.naturehikecz.cz/. Vejde se nám do nich vše potřebné, a hlavně jsou pohodlné a drží perfektně na zádech při jízdě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist