https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-zavedeni-elektriny-a-plynu-do-novostavby-jak-na-to
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zavedení elektřiny a plynu do novostavby: Jak na to?

13.7.2018 12:11 (usetreno.cz)
Cena plynu ani elektřiny totiž není u všech stejná a stejně tak podmínky se výrazně liší.
Cena plynu ani elektřiny totiž není u všech stejná a stejně tak podmínky se výrazně liší.
Zdroj | Usetreno.cz
S elektřinou a plynem je třeba kalkulovat již při projektování nového domu. Přípojky si ale nemůžete do plánů zakreslit sami, dokumentaci vám vyhotoví oslovený distributor po přijetí vaší žádosti o připojení k distribuční soustavě, popřípadě jiný kvalifikovaný pracovník. A tím to nekončí. Co vše musíte vyřídit, abyste mohli v novém domě začít odebírat energie?
 

Prvním krokem, jenž musíte učinit, je podání již zmíněné žádosti o připojení k distribuční soustavě. To se podává příslušnému distributorovi v oblasti, kde se váš nový dům bude nacházet. V případě elektřiny je to buď ČEZ, E.ON, nebo PRE. U plynu se jedná o E.ON, innogy, nebo Pražskou plynárenskou. Žádost můžete podat osobně na jedné z kamenných poboček či poštou. Příslušné formuláře, které je třeba vyplnit, jsou k dispozici online na webových stránkách jednotlivých společností.

Na co při podávání žádosti určitě nezapomenout?

V žádosti nesmí chybět oficiální adresa vašeho budoucího odběrného místa, katastrální území a číslo parcely, údaje o plynové přípojce, případně elektrické, (zda je na daném území již nějaká vybudované, nebo není), datum začátku odběru a plánované množství spotřebičů. Vyjádření distributora chodí zpravidla do 14 dnů od podání společně s výzvou k dodání projektové dokumentace. V případě, že se žádosti nachází nějaké nedostatky, budete rovněž požádáni o jejich opravení.

Zkušený projektant vám se vším poradí

Projektovou dokumentaci, jak jsme již psali výše, vypracovává výhradně certifikovaný odborník nebo smluvní technický partner distributora. Její obsah je dán stavebním zákonem. Po jejím doložení a následném schválení distributorem, může dojít k uzavření smlouvy o zahájení dodávek. Jakmile vám ji distributor vyhotoví, máte 12 měsíců na její podepsání, pokud byste to v tomto termínu nestihli, budete muset celý proces absolvovat znovu.

Nakonec je třeba získat stavební povolení

Kompletní dokumentaci je poté potřeba zanést na stavební úřad kvůli vystavení stavebního povolení. Úřad má na rozhodnutí celkem 30 dní. Tím je lov razítek u konce a přecházíte k následné realizaci. Byrokratické kolečko není nutné absolvovat, pokud váš dům nevyžaduje přípoj delší než 50 metrů (v případě elektrické přípojky), v tomto případě stačí podat jen žádost o připojení k distribuční soustavě.

Od kterého dodavatele budete odebírat?

Dříve než začnete energie odebírat, je třeba uzavřít smlouvu s některým z dodavatelů. Jeho výběr určitě nepodceňujte. Cena plynu ani elektřiny totiž není u všech stejná a stejně tak podmínky se výrazně liší. Ideální je proto srovnat si všechny nabídky najednou v online kalkulačce, například na webu Ušetřeno.cz. To zabere jen 2 minuty. S vybraným dodavatelem následně uzavřete smlouvu o dodávce zemního plynu, nebo elektrické energie a technik vám nainstaluje plynoměr, případně elektroměr. Po instalaci měřidla se zpravidla provádí odzkoušení systému a zahajuje se provoz odběrného místa.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ni

24.9.2018 12:04
Dobrý den. budeme si do domu porizovat krb...
Premyslim ale jaky je nejvice usporny a cim tedy topit...neco malo jsem nasla tu www.levnekrby.cz/zajimavosti/jakym-palivem-topit--aneb-setrime-za-topeni/
ale neni toho moc
poradili byste mi prosim...kdyz nejde o cenu
dekuji
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist