https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/PR-zradne-drevo-jak-poznat-to-opravdu-kvalitni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zrádné dřevo: jak poznat to opravdu kvalitní?

12.2.2016 02:00
Základním předpokladem kvality dřeva je jeho „zdravotní stav“. Ano – i dřevo totiž může být nemocné.
Základním předpokladem kvality dřeva je jeho „zdravotní stav“. Ano – i dřevo totiž může být nemocné.
Foto | Kat... / Flickr
Dřevo už se sice jako stavební materiál používá od počátků lidské civilizace, ale ani za tisíce let neztratilo nic ze svého půvabu, kouzla a výjimečnosti. Ba naopak – v posledních desítkách let jeho obliba znovu prudce stoupá. Jak však poznat, že máte co dočinění s opravdu kvalitním dřevem?
 

Pevné zdraví je základ

Základním předpokladem kvality dřeva je jeho „zdravotní stav“. Ano – i dřevo totiž může být nemocné. Projevuje se hnilobou, plísněmi, přítomnosti červotočů nebo měkkými a vypadávajícími suky.

Zdravé dřevo nic z toho nemá. Je krásné čisté, nikde neplesniví a má tvrdé, pevné a přirozeně zbarvené suky. Právě na suky se zaměřujte ze všeho nejvíc – jsou prvním indikátorem špatného stavu dřeva.

Bez profesionálního sušení to nejde

Přivézt z lesa zdravou kulatinu, to je teprve začátek. Naprosto klíčové je až to, jak se s dřevem následně nakládá.

Dřevěné klády mají tendenci samovolně schnout, v takovém případě ale degradují a jsou pak pro stavební účely nepoužitelné. Dřevo se proto musí co nejrychleji po pokácení poslat do profesionální sušičky anebo na pilu, kde ho pracovníci uskladní a pravidelně navlhčují.

Sušení má na kvalitu dřeva opravdu zásadní vliv a doporučujeme ho sušit jen v prověřených firmách.
Sušení má na kvalitu dřeva opravdu zásadní vliv a doporučujeme ho sušit jen v prověřených firmách.

Zajímavé je, že dřevo se nevysouší pouze teplem, ale i vzdušným proudem. V profesionálních sušičkách tráví od 2 do 8 týdnů, kde se suší na relativní vlhkost 6 – 15 %. Nižší hodnoty jsou vhodné pro dřevo do interiéru, ty vyšší pro dřevo do exteriéru.

Sušení má na kvalitu dřeva opravdu zásadní vliv a doporučujeme ho sušit jen v prověřených firmách. Třeba tišnovská firma TDV jako jedna z mála v Česku vlastní sušičku s mezinárodní certifikací IPPC, kterou oficiálně uznávají všechny státy světa. A to už je jistá záruka kvality.

Pozor na správné použití

Ani sebezdravější a sebelépe vysušené dřevo vám nepomůže, pokud jej špatně použijete. Pamatujte na to, že tvrdá dřeva (buk, dub, habr, jasan, javor, třešeň) jsou vhodná pro namáhané plochy: např. podlahy nebo terasy.

Oproti tomu měkká dřeva (borovice, smrk, modřín) používejte třeba na nábytek, okna nebo zahradní stavby. Měkké dřevo je levnější a hlavně lépe izoluje, proto je v těchto případech vhodnější.

Dávejte si pozor také na montážní firmu, jež vám pokládá dřevěnou podlahu nebo staví altánek na zahradě. Se dřevem se musí umět pracovat – správně hoblovat, brousit i lepit. Příklad za všechny? Při hoblování suků je s největší pravděpodobností vytrhnete, což určitě nechcete. Suky je potřeba jen jemně brousit.


reklama


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VP

Václav Příhoda

21.12.2021 16:36
Tyjo díky za článek. Já na dřevo jako palivo přešel letos a co se týče dodavatele, tak jsem dal na doporučení jednoho známého. Podle něj se jedná o kvalitní dřevo, tak doufám, že má pravdu. Teď ale řeším problém jak to udělat, aby mi dřevo přes zimu nenavlhlo. Bohužel nemám žádný dřevník. Doufám tedy, že bude stačit alespoň nějaká zakrývací plachta. Něco jako mají například tady https://www.peplachty.cz/zakryvaci-plachty/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist