https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/acea-v-evropske-unii-rychle-roste-zajem-o-auta-na-hybridni-pohon-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ACEA: V Evropské unii rychle roste zájem o auta na hybridní pohon

14.6.2021 00:41 | PRAHA (ČTK)
Růst v České republice byl ještě výraznější.
Růst v České republice byl ještě výraznější.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | TTTNIS / Wikimedia Commons
Skoro každé páté nově zaregistrované auto v Evropské unii byl v prvním čtvrtletí vůz na hybridní pohon. Meziročně se jejich prodej téměř zdvojnásobil na 469 784, uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Růst v České republice byl ještě výraznější. V prvních třech měsících roku se v zemích EU zvýšila i poptávka po elektromobilech na baterie a po plug-in hybridech.
 

Od ledna do března tak získaly hybridy podíl na trhu 18,4 procenta. Rozhodují se pro ně především spotřebitelé v hospodářsky silných státech EU. Více než 120 000 si jich koupili Italové, což představuje nárůst skoro o 247 procent. Ve Francii se jich zaregistrovalo téměř 71 000 - to je nárůst o 135 procent - a přes 100 000 majitelů našly v Německu. Tam je to nárůst o 60,5 procenta. V České republice se v prvním čtvrtletí prodalo 5412 hybridů, meziročně o 127,5 procenta více, uvádí ACEA.

Auta se starší technologií pohonu dál ztrácejí. Zatímco před rokem držela auta na dieselový pohon ještě zhruba 30 procent podílu na unijním trhu, v letošním prvním čtvrtletí už to nebyla ani čtvrtina. O deset procentních bodů na 42,2 procenta klesl i tržní podíl vozů na benzin. Dohromady tak tvořila auta na benzin a na naftu 65,4 procenta nově zaregistrovaných vozů.

"Očekáváme, že tento trend bude pokračovat s tím, jak se na trhu rozšiřuje nabídka vozů s hybridním pohonem, jak se jejich cena přibližuje konvenčním, zejména dieselovým motorizacím. Například Toyota nabízí hybridní variantu u téměř všech modelových řad a hybridy tvoří již přes 40 procent našich prodejů osobních vozů. U Lexusu je to dokonce přes 90 procent," uvedl generální ředitel Toyoty a Lexusu v České republice Martin Peleška.

Podle partnera společnosti EY Petra Knapa budou alternativní pohony, tedy zejména hybridy a elektromobily, za pět let představovat většinu nově prodávaných vozů. "Možná se poměr oproti dnešku dokonce prohodí a alternativní pohony budou tvořit dokonce dvě třetiny trhu," podotkl.

Počet registrací nových aut v EU v prvním čtvrtletí vzrostl o 3,2 procenta na 2,6 milionu. V prvních dvou měsících prudce klesal, v březnu se ale zotavil a zvýšil se o 87,3 procenta. V České republice počet registrací klesl o 1,3 procenta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

15.6.2021 17:34
Autor si plete pojmy s dojmy. Když si chcete koupit auto musíte si vybrat z nabídky. A jestliže v nabídce nejsou silné diesly tak si je nekoupíte. Když chcete trochu silnější auto tak prakticky na trhu jiná než hybridy nejsou.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

15.6.2021 20:48
Plug-in hybridy se provozují jako běžná auta, takže efekt je fuč. Ekotlupy jen docílily stavu , kdy jsou spalovákům házeny klacky pod nohy formou norem Euro nebo daněmi navíc( paliva, nákupní ceny..). A finance jdou na subvence nákupu pseudoekologických aut ( vjezdy do oblastí , nižší zdanění, příspěvky na nákup etc.) . Takže zvýšení odbytu není způsobeno technickou vyspělostí , ale finančními postihy spalováků.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist