https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-na-hadi-ustknuti-umira-v-keni-stale-mnoho-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na hadí uštknutí umírá v Keni stále mnoho lidí

6.4.2019 07:10 | PRAHA (ČTK)
Mamba černá je největším jedovatým hadem na území Afriky. Obvykle dorůstá délky 2,5 metru. Jed mamby černé je vysoce toxický a je nebezpečný i člověku.
Mamba černá je největším jedovatým hadem na území Afriky. Obvykle dorůstá délky 2,5 metru. Jed mamby černé je vysoce toxický a je nebezpečný i člověku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Dvůr Králové
Život Chepchirchir Kiplagatové, jíž je osm let, se 15. června 2015 změnil: je od té doby ochrnutá na pravou půlku těla. Její dvouletá sestra Scholar spala vedle ní. Uštknutí hada nepřežila, píše agentura AFP.
 

"Bylo těžké zjistit, co se děje, protože děti plakaly," vzpomíná jejich otec Jackson Chepkui, devětatřicetiletý chovatel dobytka. "Pak jsme spatřili dva rudé flíčky na ruce Chepchirchir a pochopili jsme, že děti uštkl had," říká.

Chepchirchir a její otec dorazili do zdravotního střediska v sousední lokalitě Marigat v jednu hodinu v noci. Dívku poslali do nemocnice v Kabarnetu, která však neměla protijed. A tak skončila v pět hodin ráno v regionální nemocnici v 90 kilometrů vzdáleném Eldoretu. Zde zůstala více než dva měsíce.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je každoročně ve světě, především v tropických chudých regionech, uštknuto hady 2,7 milionu osob. Na uštknutí umírá 81.000 až 138.000 lidí a 400.000 trpí trvalými následky.

O podobných případech, jako je ten Chepchirchirin, kdy neexistují preventivní opatření, lidé musejí za lékařem daleko cestovat a chybí protijed, slyšel Royjan Taylor, ředitel centra Bio-Ken zabývajícího se jedovatými hady, stokrát.

"Není to nakažlivá choroba, a proto to lidé neberou vážně. Ale jděte do kterékoli nemocnice v Africe a zmiňte se o hadích uštknutích: mají s tím zkušenosti. Stejný problém je v Indii," říká.

"Viděli jsme tolik hadích uštknutí, tolik utrpení, lidi, kteří přišli o nohu a jimž se zcela změnil život jen proto, že šlápli na hada," dodává.

Tým Bio-Ken dostal toho dne upozornění, že v okolí sídla centra ve Watamu na keňském pobřeží narazil jeden obyvatel na hada. O několik minut později chytí Royjan a jeho kolegyně Boni hada do kleští a opatrně jej uloží do krabice. Jde o zmiji útočnou, stejný druh jako ta, která uštkla Chepchirchir.

"Byla dobře schovaná pod suchým listí, Teď už aspoň nikoho neuštkne," raduje se Royjan.

Tým Bio-Ken dostává v průměru jeden takový telefonát denně. Je to plod dlouhodobé práce s obyvatelstvem, jejímž cílem je přimět obyvatele, aby se nesnažili hada sami zabít, ale kontaktovali odborníky.

Na keňském pobřeží žijí někteří nejjedovatější hadi na světě, jako je mamba černá a zelená či takzvané plivající kobry, a stejně jako v dalších venkovských a chudých regionech Latinské Ameriky, Afriky nebo Indie představují tito hadi pro veřejné zdravotnictví reálný problém, který byl dlouho ignorován.

Situace se však mění a letošek by se mohl stát zlomovým rokem v prevenci a léčbě hadích uštknutí v zemích s nízkými a středními příjmy. Významný krok byl učiněn v roce 2017, kdy WHO pod tlakem dvacítky zemí a organizací, jako jsou Lékaři bez hranic, zanesla hadí uštknutí na seznam opomíjených tropických chorob.

Aby WHO snížila roční počty obětí, chce zlepšit celý řetězec péče o pacienty. Cílem je do roku 2024 poskytnout subsaharské Africe 500.000 dávek účinného protijedu a do roku 2030 zajistit pro celý svět tři miliony dávek.

Významnou součástí programu WHO je také vzdělávání obyvatel, jak nejlépe předcházet riziku, a výchova zdravotníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

6.4.2019 08:41
WHO by se měla zabývat přelidněností zeměkoule.Není to cynismus když napíši,že si příroda vybírá svoji daň.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.4.2019 06:58
Pak se nedivte, že (jak psal jiný článek před cca dvěma týdny) existuje v některých zemích tradice preventivního hubení hadů a další podobné havěti.
Odpovědět
JAROSLAV HALAMA

JAROSLAV HALAMA

10.4.2019 15:50 Reaguje na Jan Šimůnek
had není žádná havět ale tvor jako každý jiný,jediná havět která devastuje tuto planetu jsou lidi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist