https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/africky-hlodavec-pouziva-toxin-jedovatych-sipu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Africký hlodavec používá „toxin jedovatých šípů“

12.8.2011 05:00 | OXFORD (Ekolist.cz)
Chlupáč dlouhosrstý, který v zajetí vědcům ukázal, jak si dokáže "vyrobit" jed.
Chlupáč dlouhosrstý, který v zajetí vědcům ukázal, jak si dokáže "vyrobit" jed.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Susan Rouse / EurekAlert
Africký hlodavec chlupáč dlouhosrstý bývá považován za mírně záhadné zvíře – psi a jiní predátoři, kteří na něj ve volné přírodě zaútočí, se mohou otrávit či dokonce uhynout. Jenže nebylo jasné, proč: v zajetí nebyl tento „jedovatý efekt“ pozorován a zvíře nemá žádné žlázy, které by toxiny vylučovaly.
 

Vědci z Oxfordské univerzity nyní tuto otázku rozřešili: hlodavec si totiž na svoji dlouhou hustou srst roztírá jedovaté látky získané z kůry a větví stromu Acokanthera.

Tyto toxiny jsou prudce jedovaté a ve východní Africe je mnohé národy používaly k výrobě jedovatých špiček šípů.

Jde tedy svým způsobem o unikát: je to jediný známý případ, kdy savec využívá jed získaný z rostlinné říše. Kromě lovců jsou tyto látky také odpradávna používány v léčebných kůrách při nemocech srdce.

„Fascinující obranná pomůcka“

„Je to opravdu fascinující případ, jak si druh savce dokáže vyvinout unikátní nástroj na obranu proti predátorům,“ říká Tim O'Brien, autor studie publikované v odborném časopise Proceedings of The Royal Society B. „Je to zcela jedinečný způsob.“

Vědci ke svým závěrům došli jednoduchým experimentem – předpokládali, že pokud hlodavcům v laboratorních podmínkách dají větve a kořeny jedovatého stromu, zachovají se stejně jako v přírodě. Povedlo se – jedinci držení v zajetí vzorky stromu nejprve rozžvýkali, a při tom se vyhýbali listům a plodům. „Sliny“ poté nanášeli na svoji srst. Když srst vědci podrobili zkoumání pod elektronovým mikroskopem, zjistili, že srst má v sobě speciální perforované struktury, které napomáhají snadnější absorbci jedovatých šťáv.

Není to však jediný obranný systém tohoto živočicha – biologové konstatují, že chlupáč dlouhosrstý má ve srovnání s příbuznými druhy nebývale silnou lebku, obratle i kůži. Je podle nich zřejmé, že evoluce ho těmito prvky „vybavila“ pro lepší přežití v tvrdých podmínkách krajiny plné predátorů.


reklama

 
Další informace |
Abstrakt článku je možné najít na stránkách odborného časopisu Proceedings of The Royal Society B.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist