https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/akademici-pocty-premnozenych-hrabosu-zrejme-klesnou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Akademici: Počty přemnožených hrabošů zřejmě klesnou

27.8.2019 00:40 | PRAHA (ČTK)
Počty hrabošů v místech, kde se letos přemnožili, budou v příštím roce s vysokou pravděpodobností klesat. / Ilustrační foto
Počty hrabošů v místech, kde se letos přemnožili, budou v příštím roce s vysokou pravděpodobností klesat. / Ilustrační foto
Počty hrabošů v místech, kde se letos přemnožili, budou v příštím roce s vysokou pravděpodobností klesat. Předpokládají to odborníci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. Není tak podle nich třeba plošně aplikovat příslušné chemické přípravky. Ve včerejší tiskové zprávě uvedli, že použití Sutoxu II by mělo být krajním řešením. O použití jedovatého Stutoxu II se vedou spory. Plošné rozhazování Stutoxu nedávno Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) povolil, ale ministerstvo zemědělství po vlně kritiky platnost povolení pozastavilo.
 

Kritici namítají, že jedem se otráví kromě hrabošů býložravci nebo dravci a šelmy, kteří otrávené hraboše sežerou. Někteří zemědělci naproti tomu chtějí, aby byla plošná aplikace jedu povolena.

"Na základě pozorovaných početností hraboše polního na podzim 2018 a na jaře 2019 lze s vysokou pravděpodobností předpokládat, že početnosti budou na místech s vysokou hustotou postupně klesat a v příštím roce budou početnosti opět velmi nízké. Na plochách, které již byly sklizeny, lze tento pokles ještě podpořit agrotechnickými opatřeními," uvedli ředitel ústavu Jan Zukal a vedoucí pracoviště ústavu ve Studenci Josef Bryja.

Podle nich by měla ke snížení populací hraboše pomoci i střední orba a plocha by měla být zbavena veškeré zelené vegetace. "Tím by mělo dojít k masivnímu poklesu populace," uvedli. Dodali, že hraboši v přemnožených populacích trpí nedostatkem zdrojů a infekčními nemocemi. Důsledkem je ukončení rozmnožování a pokles početnosti.

Ochránci přírody v minulém týdnu oznámili, že na Opavsku našli dva uhynulé čápy bílé, u nichž testy potvrdily otravu toxickým fosfidem zinku, který je součástí Stutoxu II.

Podle dřívějšího vyjádření ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) uhynulí čápi pravděpodobně pozřeli hraboše otráveného Stutoxem II a tím se otrávili. "Byl by to první případ sekundární otravy. Podle mého názoru to jenom potvrzuje opatrný postoj MŽP k tomu, že povolení plošného rozhozu Stutoxu II bylo ze strany ÚKZÚZ rizikové a je dobře, že bylo zrušeno," řekl ministr. Že by byl znovu povolen plošný rozhoz jedu takřka v 50 okresech je podle něj nereálné.

Myslivci z Tuřan, Šlapanic a Žatčan našli v posledních dnech skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů. Zbytky účinné látky přípravku Stutox II rovněž prokázaly testy vzorků uhynulého zajíce a dvou bažantů z Tuřan.

Jak dříve uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, plošná aplikace Stutoxu II má ve vybraných lokalitách stále smysl. "Pořád kalamita trvá a problém s hraboši nezmizel," řekl. Svaz vyčká s dalšími kroky na výsledky vyšetření úhynu zajíců a čápů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

27.8.2019 07:05
Problém je, že klesnou až poté, co napáchají značné škody na ozimech a v sadech.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.8.2019 12:43 Reaguje na Jan Šimůnek
Ty bohužel taky uhyneš až napácháš velké škody obhajováním neobhajitelných věcí a rozšiřováním lží a nenávisti.... a nikdo tě netráví... :)
Odpovědět
ml

27.8.2019 20:25 Reaguje na Jan Šimůnek
Ano; pestitelé merunek z Velkých Bílovic by mohli povídat...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist