https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/akcionari-vw-schvalili-dohodu-o-urovnani-s-byvalymi-manazery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Akcionáři VW schválili dohodu o urovnání s bývalými manažery

23.7.2021 11:58 | BERLÍN (ČTK)
Dohoda je významným mezníkem ve snaze automobilky udělat tečku za skandálem, který ji stál více než 32 miliard dolarů.
Dohoda je významným mezníkem ve snaze automobilky udělat tečku za skandálem, který ji stál více než 32 miliard dolarů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Akcionáři německého automobilového koncernu Volkswagen schválili dohodu o vyřešení nároků vůči čtyřem bývalým vedoucím pracovníkům, které souvisejí s emisním skandálem. Koncern na základě dohody, kterou představil už dříve, získá odškodné 288 milionů eur (7,4 miliardy Kč). Dohoda je významným mezníkem ve snaze automobilky udělat tečku za skandálem, který ji stál více než 32 miliard dolarů (zhruba 700 miliard Kč), uvedla agentura Reuters.
 

Koncern v červnu uvedl, že většinu dohodnutého odškodného, konkrétně 270 milionů eur, získá z pojištění odpovědnosti pracovníků. Bývalý šéf koncernu Martin Winterkorn nadto zaplatí 11,2 milionu eur, bývalý šéf divize Audi Rupert Stadler 4,1 milionu eur, bývalý šéf technického vývoje Audi Stefan Knirsch jeden milion eur a bývalý člen představenstva divize Porsche Wolfgang Hatz 1,5 milionu eur.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku nainstaloval zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě.

Winterkorn po odhalení skandálu rezignoval, odpovědnost však odmítá. Volkswagen letos v březnu uvedl, že bude od Winterkorna a Stadlera požadovat náhradu škody. Po rozsáhlém vyšetřování firma došla k závěru, že oba vrcholní manažeři zanedbali péči řádného hospodáře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist