https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-chteji-v-pardubicich-zachranit-160-let-stary-jasan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté chtějí v Pardubicích zachránit 160 let starý jasan

10.6.2021 02:02 | PARDUBICE (ČTK)
Aktivisté poslali před dvěma týdny německému investorovi dopis, aby strom uchránil. Zaslali mu také petiční výzvu s podpisy tisícovky lidí. Zatím odpověď nedostali. Petice dále pokračuje. Ilustrační foto
Aktivisté poslali před dvěma týdny německému investorovi dopis, aby strom uchránil. Zaslali mu také petiční výzvu s podpisy tisícovky lidí. Zatím odpověď nedostali. Petice dále pokračuje. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Ekologičtí aktivisté chtějí zachránit starý jasan za nákupní zónou v Pardubicích. Hrozí, že ho developer pokácí. V místě má vzniknout další obchod. ČTK to řekl Miroslav Seiner ze spolku Chráníme stromy. Odborná porota Nadace partnerství letos vybrala pět stromů, mezi nimi i pardubický jasan, kterému udělila titul Strom hrdina. Ve středu u něj organizátoři vyhlásili výsledky.
 

Jasan je podle odhadu odborníků starý kolem 160 let. Je mohutný a košatý. "Deset let se strom snažíme chránit. Byla tady už snaha strom pokácet, když tady vznikal jiný obchod, další plechová bouda, jak my říkáme. Jasany jsou ohrožené, ubývají v české krajině, 160 starý jedinec je prostě cenný svým genofondem," řekl Seiner. Kolem stromu je již plechová ohrada. Výstavba dalších obchodů ohrožuje cenné území slepého ramene Labe, dodal Seiner.

Aktivisté poslali před dvěma týdny německému investorovi dopis, aby strom uchránil. Zaslali mu také petiční výzvu s podpisy tisícovky lidí. Zatím odpověď nedostali. Petice dále pokračuje. Oslovili i městský obvod a městské zastupitele, zástupci samospráv rovněž s kácením nesouhlasí. "Kupodivu jsme od nich podporu dostali," řekl Seiner.

Zastupitel Jakub Kutílek (Zelení za Piráty) je rád, že město strom chce ochránit. Nelíbí se mu obecně, když výstavbě v Pardubicích musí ustupovat zeleň, děje se to podle něj často. "Tady se bohužel při 18. změně územního plánu pozemky, které byly určené na silniční propojku za lihovarem a která se nestavěla, nepřeklopily zpátky do zeleně. Investor si pohlídal, aby se staly zastavitelné pro obchoďáky. Od té doby město tahá za kratší konec," řekl Kutílek.

Na další obchodní zónu, kde je i zmíněný jasan, bylo vydané územní rozhodnutí. Městský obvod I povolil kácení stromů. Magistrát před několika týdny závazné stanovisko zrušil. "Stavebnímu úřadu nezbude nic jiného, než obnovit řízení. A pravděpodobně ho zrušit. Investor bude na začátku. Pak je otázka, jestli třeba na zastupitelstvu najdeme vůli změnit územní plán a zamezit další výstavbě," řekl Kutílek.

Aktivisté přihlásili starý jasan do soutěže Strom roku, umístil se mezi pěti dalšími v kategorii Strom hrdina. "My jsme ho tam přihlásili, abychom k němu přitáhli pozornost. V kategorii Strom hrdina jsou stromy, které mají pohnutý osud," dodal Kutílek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

10.6.2021 07:48
Tato developerská sebranka by zastavěla kde co.Nic ji není svaté.Už dneska jsou v Pardubicích nové neobsazené byty.Kdo by to kupoval za přemrštěné ceny?
Odpovědět
va

vaber

10.6.2021 08:50
řešením bude ,že se strom porazí a jako náhrada se vysadí deset nových postižených chudáčků, s korunou která bude mít tak 200listů , až do konce jejich života a budou je muset podpírat tři silné kůly , také až do konce života
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

10.6.2021 14:07
člověk moudrý si žádá přece více chrámů konzumu, více silnic, více bytů více všeho potřebujeme růst každý rok min. 5 %, takže nějaký starý jasan prostě půjde dolů
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist