https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-dnes-podali-klimatickou-zalobu-na-ceskou-vladu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté dnes podali klimatickou žalobu na českou vládu

21.4.2021 09:08 | PRAHA (ČTK)
Spolek Klimatická žaloba ČR dnes podal správní žalobu na českou vládu. Cílem žaloby je přimět vládu a ministerstva k řešení klimatické krize, uvedli zástupci spolku v tiskové zprávě. Aktivisté se inspirovali v zahraničí. O přípravě žaloby informovali loni v létě, původně ji chtěli podat už na podzim. Vyjádření ministerstva životního prostředí ČTK shání.
 

Společnou žalobu podalo šest žalobců. Prvním z nich je spolek jako právnická osoba - v současnosti čítá 221 členů. Dalším žalobcem je obec Svatý Jan pod Skalou a pak čtyři jednotlivci, kteří podle spolku pociťují dopady změny klimatu v osobním i pracovním životě.

"Vláda České republiky, dle svědectví jednotlivců i stanovisek expertů z Česka a zahraničí, bohužel selhává v přijetí kroků, které by odpovídaly závažnosti dopadů klimatické změny na život, zdraví, práva a majetek žalobců. Porušuje tím své právní povinnosti plynoucí jak z právního řádu České republiky, tak z jejích mezinárodních závazků," uvedl za spolek právník Martin Madej.

Starosta Svatého Jana pod Skalou Jiří Bouček (Sousedé) pak uvedl, že v obci v posledních letech zaznamenali hynutí vzrostlých stromů a sezónní nedostatek vody v potoce i studnách. "Zdá se, že nejde o lokální problém, ale o dopady změn klimatu," podotkl starosta ohledně toho, proč se obec přidala k žalobě.

Další zástupce spolku, právník Martin Madej už dříve uvedl, že pokud žalobci uspějí, soud může nařídit státu, aby začal příčiny a dopady klimatické krize "aktivně řešit". Podle Madeje česká vláda nepřikládá změně klimatu dostatečnou vážnost, odkládá nezbytné zákony, neřídí se vlastními strategickými dokumenty a "zdráhá se" významně investovat do čistých technologií. Právník míní, že rozsudek může být jediný způsob, jak přimět vládu jednat. Aktivisté kritizují například posun zákazu skládkování na rok 2030, udělování výjimek z emisních limitů pro některé uhelné elektrárny a intenzivní zemědělství. Spolek zastupuje kancelář Frank Bold Advokáti.

Podobné žaloby byly podány i v dalších zemích. Spolek se už dříve odkázal například na Nizozemsko, kde soud předloni rozhodl, že stát musí do konce roku 2020 snížit objem emisí skleníkových plynů o 25 procent, původní plán byl 17 procent. Pařížský správní soud také letos v únoru rozhodl, že francouzský stát je spoluodpovědný za pochybení v rámci boje proti globálnímu oteplování.

V rámci Pařížské dohody se Česko přihlásilo s ostatními státy EU k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Zavázalo se i přispět k udržení nárůstu průměrné globální teploty výrazně pod hranici 2 °C proti období před průmyslovou revolucí. Aktivisté však již dříve upozornili, že emise skleníkových plynů v Česku se v posledních letech naopak zvýšily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

21.4.2021 20:11
Zelení tajtrlíci.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

21.4.2021 20:57 Reaguje na Radim Polášek
Tajtrlíci určitě, ale kdyby si měli v zimě oblékat svetry a kožichy místo topení, a museli z ekozákona chodit spát se soumrakem, aby neprodukovali skleníkové plyny ani z loučí, olejových kahanců a voskových svíček, hned by změnili barvu.
Odpovědět
PK

Pavel Kozelský

22.4.2021 09:42
Odpojte jim všem energie, zastavte vypouštění splašků, zabavte auta a dejte do zadku špunt ať nevypouští plyny. Uvidíme jak dlouho jim jejich nadšení vydrží. Tím neříkám, neřešme problém. a
Ale je třeba rozumně nastavit limity pro co největší podíl populace země. Žaloba, je jen další česká švejkovina nikam nevedoucí a plýtvající nedostatečnými zdroji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist