https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-jedou-do-nemecka-podporit-protest-proti-kaceni-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté jedou do Německa podpořit protest proti kácení lesa

27.9.2018 00:14 (ČTK)
Aktivisté z hnutí Limity jsme my jedou do německého Porýní okupovat prales poblíž hnědouhelného dolu Hambach. / Ilustrační foto
Aktivisté z hnutí Limity jsme my jedou do německého Porýní okupovat prales poblíž hnědouhelného dolu Hambach. / Ilustrační foto
Foto | Andreas Magdanz / wikimedia commons
Aktivisté z hnutí Limity jsme my jedou do německého Porýní okupovat prales poblíž hnědouhelného dolu Hambach. Chtějí podpořit ekologické aktivisty, kteří se snaží zabránit vykácení lesa energetickou společností RWE. Hnutí to uvedlo ve včerejší tiskové zprávě. Les u Hambachu, asi 35 kilometrů západně od Kolína nad Rýnem, je v Německu symbolem ochrany životního prostředí a boje proti těžbě uhlí.
 

Důl Hambach provozuje od roku 1978 německá firma RWE, těží v něm hnědé uhlí pro své elektrárny. Podle ekologů z původního pralesa zbylo za posledních 40 let pouze deset procent plochy. "I tu se však RWE chystá vykácet, zničit tím domov přibližně 150 chráněných druhů rostlin a živočichů a celé místo následně proměnit v obrovskou jámu," píše se ve zprávě.

Ročně se v Hambachu podle hnutí vytěží zhruba 40 milionů tun uhlí, po rozšíření dolu by se RWE dostala k další 1,7 miliardy tun. Jejich spálení by znamenalo další miliardy tun oxidu uhličitého v atmosféře a s nimi další krok směrem ke katastrofickému oteplení Země, míní hnutí.

"Žijeme v době, kdy máme jen pár let na to, abychom se vyhnuli kritickému oteplení planety o více než 1,5 stupně Celsia. Dopady změn klimatu, jako sucha, hurikány, vymírání druhů nebo povodně, jsou vidět všude kolem nás. Je nepřijatelné, aby lidé museli riskovat své životy, když chtějí zabránit dalšímu spalování fosilních paliv," uvedla Linda Fribertová z hnutí Limity jsme my.

Německá policie před dvěma týdny začala vyklízet protestní tábor v lokalitě Hambacher Forst (Hambašský les), v němž vzniklo 50 až 60 přístřešků v korunách stromů. Někteří aktivisté v nich bydlí už šest let, snaží se tím zabránit vykácení pralesa a dalšímu rozšíření uhelného dolu. Podle ekologů na místě minulý týden zemřel novinář, který dění v lese dokumentoval.

Policie začala vyklízet les na základě rozhodnutí města Kerpen, v jehož katastru lokalita leží. Příbytky v korunách stromů podle místních úřadů představují bezpečnostní riziko, neboť nemají požární schodiště a zábradlí. Podle aktivistů je to ale jen záminka. Podle RWE je těžba na území lesa nezbytná k pokrytí potřeb německých uhelných elektráren.

Les mezi Kolínem nad Rýnem a Cáchami, ve kterém rostou stovky let staré duby a buky a kde žijí chránění živočichově včetně netopýra velkouchého, je v Německu symbolem odporu vůči těžbě uhlí. Počátkem září na podporu německých ochránců lesa protestovaly v Praze před německým velvyslanectvím asi tři desítky lidí. Hnutí Limity jsme my kromě individuálních výjezdů organizuje peněžní a materiální sbírku na podporu lidí v Hambachu. Na konci října vypraví z Prahy speciální vlak, který poveze české i německé hnutí za klimatickou spravedlnost až do Kolína nad Rýnem.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

27.9.2018 13:36
Doporučoval bych doplnit demonstraci protestem proti zavírání funkčních jaderných elektráren.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist