https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-kteri-zastavili-provoz-na-letisti-v-zeneve-dostali-pokuty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté, kteří zastavili provoz na letišti v Ženevě, dostali pokuty

25.5.2023 22:14 | ŽENEVA (ČTK)
Aktivisté, kteří v úterý zastavili provoz na letišti v Ženevě, dostali za svou akci pokuty. Informuje o tom švýcarský tisk. Aktivisté narušili na letišti veletrh soukromých letadel. Policie zadržela více než 100 lidí ze 17 zemí. Proti rozhodnutí státního zastupitelství o uložení pokuty se mohou aktivisté odvolat k soudu.
 

Státní zastupitelství v Ženevě trestním příkazem rozhodlo o vině 102 zadržených aktivistů. Dopustili se podle něj mimo jiné vniknutí na soukromý pozemek či poškození cizí věci. Ti, kteří neměli předchozí zápis v trestném rejstříku, dostali pokutu, uvedl úřad.

Jeden ze zadržených byl obviněn z útoku na úřední osobu, protože podle úřadů lehce zranil zasahujícího policistu. Mezi zadrženými byl i jeden nezletilý. Zadržení aktivisté byli ve středu propuštěni. Proti uložené pokutě se mohou odvolat k soudu, který se pak bude muset případem zabývat.

Organizátoři protestu uvedli, že neměli v úmyslu přerušit provoz na ženevském letišti. Jejich akce byla namířena proti Evropské obchodní letecké konferenci a výstavě (EBACE 2023), která se konala nedaleko ranvejí. EBACE je jedním z nejvýznamnějších veletrhů zaměřených na soukromá dopravní letadla, jejichž zákaz aktivisté požadují.

Podle vedení letiště však bylo nutné provoz na letišti zastavit z bezpečnostních důvodů, protože část aktivistů obsadila jednu z přístupových cest k ranveji. Další část aktivistů se připoutala k vystaveným letadlům, čímž stroje poškodila, tvrdí organizátoři veletrhu. Policie proti protestu rychle zasáhla a podle ekologických organizací použila nepřiměřené násilí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.5.2023 06:21
No, alespoň že to - práci měli dostat !
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.5.2023 14:58 Reaguje na smějící se bestie
Bohužel pokuta je vůbec bolet nebude - tu za ně zatáhne objednavatel akce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist