https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-nalili-cernou-tekutinu-do-fontany-v-rime-policie-je-zadrzela
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté nalili černou tekutinu do fontány v Římě, policie je zadržela

2.4.2023 01:01 | ŘÍM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Tři klimatičtí aktivisté z uskupení Ultima Generazione (Last Generation) včera vylili černou tekutinu do jedné z ikonických fontán v centru Říma. Italská policie prakticky okamžitě dva muže a jednu ženu zadržela, hrozí jim obvinění z poškozování kulturního dědictví, uvedla agentura ANSA. Happeningu přihlížely desítky turistů.
 

Aktivisté do kašny Fontana della Barcaccia poblíž Španělských schodů vylili tekuté rostlinné uhlí, uvedla policie. Na místo incidentu dorazil starosta italské metropole Roberto Gualtieri a skutek odsoudil.

Úřady aktivisty ze stejného uskupení v Itálii nedávno poslaly před soud za vylití barvy na dveře sídla italského Senátu. Mají také na svědomí vylití barvy u vchodu do operního domu La Scala nebo přilepení se k Botticelliho obrazu. Svými činy se snaží upozornit na témata spojená s ochranou klimatu.

Barokní Fontana della Barcaccia ze začátku 17. století se doslova jmenuje "lodní fontána". Název odkazuje na událost, kdy na náměstí v centru města během povodní připlula loď.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

2.4.2023 12:58
A ejhle. Už se vrátili zrekreovaní z Thajska a Bali. Takže opět začala sezona devastace klima, přírody a umění. Guru Greta bude mít radost!
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

2.4.2023 17:42
proc se v mediich nazyvaji aktivisty? kdyz neco nicis tak si vandal, pobuda, svine, hovado ... a ze to schovavas za boj z klimatem? nicit mi takhle muj majetek tak z nej hned udelam neaktivistu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.4.2023 18:00 Reaguje na mara polasek
Je nemorální a netaktické a dokonce často zakázané nazývat věci pravými jmény. Takže kdo podporuje likvidaci přírody nenazývá se vandal nebo zrůda, ale je to ekologista. Kdo ničí památky, také se neoznačuje jako vandal, ale aktivista. Většinou kulturní a humanitní. Kdo podporuje násilí, agresi, válku a okupaci není už kolaborant a konfident, ale chcimírista. Konec konců mír v Evropě chtělo zejména nacistické Německo a bolševické RuSSko. Časy se mění a s nimi i výrazy.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

2.4.2023 19:21 Reaguje na Michal Ukropec
bohuzel byl jsem naucen nazyvat veci pravymi jmeny. jako muz zena, ekolog vandal, a podobne. sebevic krasnejsi clanek mi tyto hodnoty nezmeni.

kdysi se zde daly precist pekne clanky o prirode a zviratech. ted jen bububu upeceme se na tisic zpusobu a kdo ma jiny nazor je slusne receno neznalek.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

2.4.2023 19:56 Reaguje na mara polasek
Ono těch čitatelů zde ubývá, a přispěvatelů také. Nebýt koblih od
lobbistů, tak to tady zaniklo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist