https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-obarvili-vodu-v-benatkach-na-zeleno-kritizuji-postup-jednani-na-cop28
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté obarvili vodu v Benátkách na zeleno, kritizují postup jednání na COP28

9.12.2023 17:52 (ČTK)
Vlajka Extinction Rebellion.
Vlajka Extinction Rebellion.
Členové skupiny Extinction Rebellion (XR) dnes obarvili vodu v benátském Velkém kanále (Canal Grande) na zeleno v protestu proti pokračujícím jednáním na klimatické konferenci OSN COP28 v Dubaji, která označili za směšná a neúspěšná. Do kanálu nalili životnímu prostřední neškodnou fluorescentní látku. Barva se objevila i v kanálu v Miláně a řekách v Římě, Turíně a Boloni, píše agentura ANSA.
 

Někteří z protestujících se také pomocí lan zavěsili z mostu Ponte di Rialto a na tuto známou stavbu vyvěsili transparent s nápisem kritizujícím italskou vládu: "COP28: zatímco vláda hovoří, my visíme na vlásku".

Skupina uvedla, že používá "neškodnou barvu, aby odsoudila další politická selhání COP28 a světových vlád v boji proti klimatické krizi a šestému masovému vymírání". "Za několik hodin bude voda vypadat jako předtím. A zatímco vlády hovoří, počítáme škody a oběti pokračujících záplav a požárů," uvedla skupina v prohlášení.

COP28 se odehrává od konce listopadu do úterý příštího týdne v Dubaji, přičemž centrálním tématem je letos konec využívání fosilních paliv. Jejich budoucnost je zároveň jedním z nejspornějších bodů v jednání mezi státy.

Jiná skupina ekologických aktivistů, hnutí Ultima Generazione (Poslední generace) před dvěma dny v Benátkách postříkala směsí bahna a kakaového prášku fasádu baziliky svatého Marka. Policie šest z aktivistů zadržela. Protestovali proti podle nich nedostatečným opatřením na ochranu klimatu, památku nijak trvale nepoškodili.

Velký kanál v Benátkách zazářil fluoreskující zelenou už letos v květnu, kdy se někteří místní domnívali, že za nepřirozenou barvou vody rovněž stojí ekologičtí aktivisté. Italské úřady následně uvedly, že zbarvení způsobil podobně jako dnes netoxický fluorescein, který se používá pro testování systému odpadních vod. Není ale jasné, jak se do vody dostal.

Někteří Benátčané v této souvislosti připomněli rok 1968, kdy argentinský umělec Nicolás García Uriburu vodu v centrálním kanále města rovněž obarvil na zeleno, aby už tehdy upozornil na znečištění.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

9.12.2023 20:08
Bojují proti znečišťování životního prostředí tím že znečistí životní prostředí.
Chápe někdo ty ekokretény?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.12.2023 13:59
Co je natřít na zeleno? Bylo by fajn podle barvy poznat ekokretény!
Slyšel jsem o případu, kdy sprejerům chyceným při činu posprejovali
zadnice a počkali, až to pořádně zaschne. Představa, jak si zadek
myjí v ředidle bylo zadostučinění těm, kterým takto ničí majetek
a oni ho pracně čistí od těch kravin.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.12.2023 17:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Zadek ne, ale posprejoval bych jim vlasy a počkal, až to zatuhne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist