https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-ocenili-ze-evropska-komise-vyzve-polsko-k-platbe-sankci-kvuli-turowu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté ocenili, že Evropská komise vyzve Polsko k platbě sankcí kvůli Turówu

11.10.2021 17:57 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Grzegorz Broniatowski / Greenpeace
Ekologická organizace Greenpeace ocenila vyjádření Evropské komise, že "včas" vyzve Polsko k zaplacení sankcí ve sporu o hnědouhelný důl Turów. Podle Greenpeace dala komise najevo, že trvá na dodržení legislativy.
 

"Vítáme rozhodnutí Evropské komise o vymáhání pokut za nerespektování rozhodnutí evropského soudu v kauze dolu Turów. Evropská komise dává najevo, že případ sleduje a že nedopustí, aby Polsko ignorovalo evropský soud a platnou legislativu," napsala ČTK za Greenpeace Nikol Krejčová. "Už od doby, kdy se projekt na rozšiřování dolu Turów pouze připravoval, Polsko nebere ohled na negativní vlivy, které má těžba na životní prostředí a kvalitu života lidí žijících v blízkosti dolu. A to musí skončit. Jediným správným řešením je spravedlivá transformace regionu, nikoli pokračující ilegální těžba," doplnila aktivistka.

Mluvčí komise dnes sdělil, že Evropská komise "včas" vyzve Polsko k zaplacení sankcí uložených Soudním dvorem EU. Soud už dříve nařídil Polsku, aby zastavilo činnost dolu na hranicích s Českou republikou. Když Varšava rozhodnutí neuposlechla, rozhodl soud 20. září o pokutě pro Polsko ve výši půl milionu eur (asi 12,7 milionu Kč) denně, dokud země žádosti nevyhoví. Podle mluvčího EK se výzvy k úhradě zasílají v jistých intervalech. Kdy by ji Polsko mohlo obdržet, však neuvedl.

Turówský důl u česko-polské hranice podle Česka mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polská strana odmítá těžbu přerušit, protože by to podle ní mělo negativní dopady na energetickou bezpečnost země. Představitelé Polska navrhli finanční podporu obyvatelům českých obcí v blízkosti dolu. Jednání ale dosud k dohodě nevedla. Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí dnes na dotaz ČTK sdělila, že dosud není jasné, kdy budou pokračovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

11.10.2021 18:11
Zaroven také aktivisté ocenili,že se jím slušně a dobře žije z peněz danových poplatníku.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.10.2021 22:55
Turów se má řešit mezistátně a neést do toho Brusel. Ta toho akorát zneužije proti V4.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.10.2021 10:10 Reaguje na Richard Vacek
Myslím, že V4 pohřbili naši voliči volbou stran, kterým byla V4
trnem v oku pro jejich eurohujerství. V rozbíjení spolků malých
a rozhádáním se se sousedy jsme byli vždy mistři a upínali se
naivně k velkým, kteří nás vždy obětovali. Vyjednávací schopnost malých je v EU nulová a snaha je rozhádat, byla od samého počátku. Rozděl a panuj je věčné heslo od dob starého Říma , který nakonec porazili sjednocení barbaři, protože pochopili, že v jednotě je
síla a ne v tom, že se budu lísat k diktátorovi. Sjednocení malých velkým nikdy nevonělo, protože s nimi museli jednat jako se sobě rovnými, ale s malými mohou zacházet jako s onucí. Smutné, ale lidé to chtěli a tak to taky budou mít. Politická negramotnost slaví
úspěchy, protože jinak nelze nazvat to, když kmán volí pána.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.10.2021 16:04 Reaguje na Richard Vacek
A jak si to jako představujete?
Pšonci nás mají prostě úplně na háku, jednak nechtějí a stylem sedmidenní války to tentokrát řešit nejde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist