https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-pred-elektrarnou-prunerov-zadali-konec-spalovani-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté před elektrárnou Prunéřov žádali konec spalování uhlí

5.6.2020 14:03 | PRUNÉŘOV (ČTK)
"Je dobře, že ČEZ elektrárnu Prunéřov I uzavírá. Zároveň je nutné říci, že podobně zastaralé a plýtvavé jsou elektrárny Počerady a Chvaletice, protože, když sečteme jejich výrobu, nedostáváme se ani na celkové množství vývozu elektřiny z České republiky," řekl Jiří Koželouh z Hnutí DUHA
"Je dobře, že ČEZ elektrárnu Prunéřov I uzavírá. Zároveň je nutné říci, že podobně zastaralé a plýtvavé jsou elektrárny Počerady a Chvaletice, protože, když sečteme jejich výrobu, nedostáváme se ani na celkové množství vývozu elektřiny z České republiky," řekl Jiří Koželouh z Hnutí DUHA
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Před elektrárnou Prunéřov II na Chomutovsku se v pátek sešli aktivisté, kteří žádají co nejrychlejší konec těžby a spalování uhlí. Dvacítka členů a příznivců několika hnutí bojujících za klima rozložila před vjezdem do areálu, kde zasedala uhelná komise státu, transparenty a k nim boty reprezentující lidi, kteří si přejí ukončení provozu hnědouhelných elektráren. Následně se vydali pochodem k elektrárně Prunéřov I, kde akci před 14:00 ukončili.
 

Cílem protestní akce bylo podle Petra Doubravského z hnutí Fridays For Future vytvořit tlak na uhelnou komisi, aby určila co nejrychlejší cestu k ukončení spalování uhlí. "Podle nás nestačí uzavřít jednu elektrárnu a doufáme, že Prunéřov I bude jen první z řady uzavřených," řekl ČTK Doubravský. Uhelná komise jednala v areálu elektrárny Prunéřov II a poté se přesunula ke starší elektrárně Prunéřov I, jejíž provoz na konci června skončí.

Na transparenty napsali aktivisté hesla, která používají při demonstracích, jako: Dochází nám čas, Stávka za klima, Mluvme o klimatu a další. K účasti dalších lidí organizátoři akce nevyzvali. "Rozhodli jsme se nemobilizovat veřejnost kvůli současné situaci, protože nechceme riskovat přenos koronaviru. Právě ty nepřítomné lidi zde reprezentují boty a transparenty," uvedl Doubravský.

Happening za zavření všech uhelných elektráren uspořádali aktivisté z organizací Fridays For Future, Limity jsme my, Univerzity za klima, Extinction Rebellion.

Aktivisté s sebou přinesli kolo štěstí s názvy dalších elektráren v ČR. Účastníci postupně vytáčeli, kdy která ukončí provoz. Jiří Koželouh, ředitel ekologické organizace Hnutí Duha, který je členem uhelné komise, vytočil Mělník. "Je dobře, že ČEZ elektrárnu Prunéřov I uzavírá. Zároveň je nutné říci, že podobně zastaralé a plýtvavé jsou elektrárny Počerady a Chvaletice, protože, když sečteme jejich výrobu, nedostáváme se ani na celkové množství vývozu elektřiny z České republiky," řekl ČTK. Podle něj by konec těchto dvou elektráren měla doporučit uhelná komise jako první krok ke konci uhlí v ČR.

Uhelná komise připravuje tři scénáře. Nejrychlejší počítá s ukončením těžby v roce 2035, nejpomalejší v roce 2050. Doporučení postupu útlumu těžby předloží komise vládě do konce letošního roku.


reklama

 
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jaroslav Studnička

5.6.2020 15:19
Koželuh vytočil Mělník? No, tak to budou mít v Praze radost, až jim utnou vytápění a TUV...:-)
Odpovědět
JM

Josef Mozek

5.6.2020 19:39
Nejlepším protestem těchto "aktivistů" ( nebo anarchistů ? ) by bylo, kdyby měli na svých domech fv panely a neodebírali proud z veřejné sítě. Kolik z mich to asi tak má ?
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.6.2020 22:35 Reaguje na Josef Mozek
Nikdo, protože všichni vědí, že je to nesmysl. Bylo by docela zajímavé poslouchat jejich řev, pokud by to dostali befélem.
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.6.2020 19:57
Tak teď by se mohli vydat na demonstraci za co nejrychlejší výstavbu jaderných bloků.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

6.6.2020 17:41 Reaguje na Viktor Šedivý
Proti JE protestují ti samí, takže by to jim to mohl ještě někdo vytknout. Stejně tak proti přehradám a jejich vodním elektrárnám.
Oni ti aktivisté nechtějí vlastně nic, ani svítit loučemi nebo topit dřevem a jen jedné místnosti v bytě.
Jinak chtějí ovšem všechny moderní technologie, elektroauta, internetová úložiště s vysokou spotřebou el. energie, i klimatizace se spotřebou ještě větší, o celoroční nabídce "zdravého" ovoce dopravovaného sem a tam po celém světě, ani nemluvě.
Odpovědět
MH

Martin Hájek

5.6.2020 23:44
Zaujalo mě, že si aktivisté před Prunéřovem zuli boty a pak vytáhli transparent s nápisem "Něco tady smrdí".
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.6.2020 12:48
Snad by dnes fungoval speciální tarif pro obdobné aktivisty, kterým by šel pouze proud z OZE a když by nebyl, tak by je elektroměr odpojil od distributora. Neboť aktivisté jsou ti nejchápavější, kteří ví, že pro záchranu země je potřeba přinášet oběti a špinavou elektřinu zajisté odebírat nechtějí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist