https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-ukoncili-blokadu-chvaleticke-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté ukončili blokádu chvaletické elektrárny Video

8.7.2019 00:15 | CHVALETICE (ČTK)
Po necelých 48 hodinách skončila symbolická blokáda vjezdu chvaletické elektrárny. / Ilustrační foto
Po necelých 48 hodinách skončila symbolická blokáda vjezdu chvaletické elektrárny. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Po necelých 48 hodinách skončila symbolická blokáda vjezdu chvaletické elektrárny. Ekologičtí aktivisté včera kolem 13:00 odešli. Od pátku protestovali proti prodloužení jejího provozu. Protest neomezil provoz elektrárny. Policie, která byla celou dobu na místě, nemusela zasahovat.
 

"Demonstrace jako taková byla poměrně poklidná, ač se demonstranti nacházeli na pozemku elektrárny a blokovali příchod a příjezd, elektrárna nám nenahlásila žádné protiprávní jednání. Ani my jsme na místě nezjistili protiprávní jednání," řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Aktivisté byli v obci Veltruby na Kolínsku na Klimakempu, který se konal od neděle 30. června do včerejška. Věnoval se otázkám klimatických změn a možnostem využití alternativních zdrojů. Demonstrace a blokáda proti elektrárně byla součástí akce.

"Optimální by bylo, kdybychom nátlak ze zdola vůbec nemuseli vyvíjet a politici se chovali sami od sebe zodpovědně. Občanská neposlušnost je prostě nutnou reakcí," řekl Jan Polášek z iniciativy Občané za konec doby uhelné.

V pátek aktivisté demonstrovali proti fungování chvaletické elektrárny a využívání fosilních zdrojů kdekoliv jinde. Vyšli z Řečan nad Labem do Chvaletic. Část z nich obsadila tři vjezdy do elektrárny, kde se setrvala až do včerejška. Na stanovištích se od pátku vystřídalo asi 250 lidí. "Nekončíme v tlaku na instituce, chceme, aby začaly zavírat uhelné elektrárny jednu po druhé," řekl Josef Patočka z hnutí Limity jsme my.

Na místě pořádali různé workshopy. Ze soboty na neděli promítali na elektrárenské věže červené nápisy: ´Konec uhlí teď´, ´Pod elektrárnou je největší tma´. V sobotu asi dvacítka demonstrantů také přijela do Pardubic, kde uspořádala happening u krajského úřadu, který nedávno udělil elektrárně výjimku na emise oxidu dusíku a rtuti, evropské limity začnou platit v létě 2021.

Chvaletická elektrárna je v provozu od roku 1979, je nejmladší v zemi. Od roku 2013 ji vlastní Severní energetická (Sev.en). Koupila ji od společnosti ČEZ za 4,12 miliardy korun. Proti udělené výjimce se ekologické organizace odvolají, Patočka doufá, že tak učiní všichni odpůrci elektrárny, také například obce v okolí elektrárny, řekl.

Sev.en s názory aktivistů nesouhlasí. Mluvčí Gabriela Sáričková sdělila, že elektrárna prochází rekonstrukcí za sedm miliard korun, aby splnila evropské předpisy. Potřebnost elektrárny dokládá nedávnou událostí, kdy zachránila od blackoutu část Pardubického a Středočeského kraje. "Nyní po ukončení akce proběhne v okolí areálu kontrola, za došlo k nějakým škodám. Nejdůležitější pro nás zůstává, že se nikomu nic nestalo," řekla mluvčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

8.7.2019 17:56
Stále nechápu, proč je tak složité zavřít elektrárnu. Normálně si ji koupím, odstavím, vyplatím zaměstnancům odstupné a je vyřešeno :-) A nemusím v horku a dešti šaškovat u vjezdu a promítat na chladicí věž nějaké blbosti.
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

15.7.2019 10:01 Reaguje na
A pak samozřejmě jít příkladem, tedy odstřihnout se od přenosové soustavy elektrické energie, svítit pouze petrolejkama (tedy fuj, petrtolej je z ropy, tedy svítit jen loučema se smůly stromů), jezdit jen na kole, prát v neckách lojovým mýdlem a jíst jen vlastní výpěstky. Jinak je to jen pokrytectví, jako ti ekoteroristé, kteří se na Šumavě přivazovali ke stromům a když jim místní, kteří už jich měli plné zuby, zatarasili traktorem polní cestu a oni nemohli k tomu stromu dojet autem, tak se na to vykašlali.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist