https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-v-petici-vyzvali-vladu-k-vetsi-ochrane-klimatu-a-usporam-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté v petici vyzvali vládu k větší ochraně klimatu a úsporám energií

21.10.2022 15:39 | PRAHA (ČTK)
Foto | Jakub Šedý / Greenpeace
K větší ochraně klimatu i životního prostředí vyzývá českou vládu petice, kterou dnes ekologická organizace Greenpeace v Praze předala zástupcům ministerstva životního prostředí (MŽP). Petici #SpoluProKlima od loňska podepsalo přes 55 000 lidí, řekl ČTK mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Text od politiků požaduje například i výraznější podporu úspor energií.
 

Podle Hrábka jsou vedle klimatických požadavků součástí výzvy i apely na větší podporu zateplování obydlí, energetických úspor a rozvoje obnovitelných zdrojů energie. O některá energetická témata se text rozšířil po počátku ruské invaze na Ukrajinu. Aktivisté dnes řediteli odboru energetiky a ochrany klimatu MŽP Pavlu Zámyslickému dali i dopis požadující zvýšení klimatických ambicí.

Greenpeace petici předali krátce před jednáním ministrů životního prostředí EU, jenž bude 24. října v Lucemburku. Jednání povede končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Účastníci budou schvalovat unijní pozici pro klimatickou konferenci COP 27, která se koná od 6. do 18. listopadu v egyptském Šarm aš-Šajchu. Pozici EU tam bude prezentovat Česko jako předsednická země.

"Současná opatření pro snížení světových emisí nejsou dostatečná pro omezení globálního oteplování. Klimatická krize má už dnes za následek extrémní sucha, tajfuny a záplavy, a proto mezinárodní společenství musí dělat více pro její řešení," uvedla Miriam Macurová, koordinátorka klimatické kampaně Greenpeace. "Právě klimatický summit v Egyptě je příležitostí pro revizi dosavadních nedostatečných opatření. Česká delegace má v rámci předsednictví důležitou roli, kdy jako zástupce Evropské unie může nasměrovat ambicióznější světový vývoj. Zároveň by měla tyto ambice dostat také do české legislativy," uzavřela Macurová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist