https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-z-ceska-nemecka-i-polska-demonstrovali-za-ukonceni-tezby-v-dole-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté z Česka, Německa i Polska demonstrovali za ukončení těžby v dole Turów

16.1.2022 01:12 | BOGATYNĚ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik desítek aktivistů z Česka, Německa i Polska se v sobotu sešlo u brány polského hnědouhelného dolu Turów, aby demonstrovali za ukončení těžby v tomto dole v blízkosti hranice s Českem. Vzhledem ke koronavirovým omezením v Polsku nesvolali organizátoři hromadnou demonstraci a počítali s účastí do 30 aktivistů, sešlo se jich o něco víc. Protest byl řádně nahlášený, řekla ČTK za organizátory Veronika Holcnerová, která na akci dorazila s malým synem v šátku.
 

Po proslovech u brány dolu vyrazili demonstranti za doprovodu policie na pochod do nedaleké Bogatyně, kde v centru krátce po 13:30 poklidný protest zakončili. Přestože se organizátoři obávali střetu s polskými horníky, kteří by uzavřením dolu přišli o práci, akce proběhla v klidu. Jen v centru Bogatyně se do demonstrantů pustily dvě místní seniorky. Obvinily je, že chtějí místní obyvatele připravit o živobytí. "Jsme jen rukojmí Evropské unie, s ničím nám zatím nepomohli," argumentovala jedna z žen. Na to ale byli účastníci vybaveni vysvětlujícími letáčky v polštině, které rozdávali.

"Nejsme tady proto, abychom jim brali práci ani abychom provokovali, ale abychom vysvětlili celou tu situaci a hlavně aby pochopili, že ta situace je větší, než jsou sami schopni dohlédnout. Že by se o ně měla postarat vláda. A hlavně by se měla postarat o nějakou spravedlivou transformaci a využít možností z Evropské unie," řekl Luboš Andrlík, který na demonstraci přijel až z Brna. Lidé v oblasti Turówa si podle něj neuvědomují, že těžba jednou skončí a oni stejně o práci přijdou, a polská vláda by měla využít dotací z EU a ekonomiku regionu transformovat.

"Akci vnímáme jako možnost navázat dialog s polskou stranou. Hodně se mluví o problému s vodou na české straně, ale hlavní potíž celého toho regionu je v tom, že neexistuje plán na ukončení těžby a region přichází o peníze z evropského fondu Just Transition (Fond spravedlivé transformace EU)," řekla ČTK Anna Kšírová z liberecké organizace Rodiče za klima. "Tím pádem lidé, kteří tady žijí, mají ohrožené živobytí a mohou skončit na dlažbě. Tohle vnímáme jako nespravedlnost vůči těm horníkům, kteří jsou dezinformováni ze strany polské vlády a PGE," dodala.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, je v oblasti dominantním zaměstnavatelem, těžit tam chce až do roku 2044. Důl plánuje postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. To však Poláci odmítají a zpochybňují i dopady na české území. Loni v září tak Varšavě Soudní dvůr EU uložil pokutu ve výši půl milionu eur denně.

Organizátoři demonstrace jsou přesvědčení, že otevřené dopisy nebo on-line petice nevytvářejí dostatečný tlak. Proto se rozhodli svolat pokojnou demonstraci. Pro mnohé odpůrce dolu je pokračování těžby nepřijatelné a žádají její ukončení. "Trváme na uzavření dolu, samozřejmě ne okamžitém, protože jsme si vědomi toho, že tady spousta lidí na tom dolu závisí svou obživou. Trváme na tom, aby se na uzavření začalo pracovat co nejdříve, aby se ale nezavíral překotně, aby to neohrozilo místní," řekla Holcnerová.

Cílem je podle Holcnerové podpořit místní v boji proti rozšiřování dolu. "Chceme dodat odvahu lidem v pohraničním regionu, kteří se kvůli výhrůžkám Poláků bojí bránit a uspořádat jakoukoliv akci," řekla Holcnerová, která předpokládá, že za dva týdny by se mohl uskutečnit další protest. Odpůrci těžby plánují i setkání s místními spojené s diskusí. "Větší akce plánujeme v průběhu jara a doufáme, že budeme růst a vytvoříme silné hnutí. Naším cílem je ovlivňovat dění v České republice i v okolních zemích. Naším cílem je přechod na obnovitelné zdroje energie," dodala.

Obyvatelé příhraničních oblastí Hrádecka, Chrastavska a Frýdlantska se kvůli rozšíření dolu obávají zvýšené prašnosti, hluku a především ztráty zdrojů pitné vody. Už dnes voda v oblasti mizí, což potvrzují měření České geologické služby. Česko proto vyjednává s Polskem o smlouvě, která má řešit pokračování těžby, její dopady na české území a případné kompenzace škod. Jednání se zastavila loni na konci září, když se obě strany nedohodly na možnostech výpovědi smlouvy.

Nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) chce jednání co nejdříve obnovit. S polskou ministryní životního prostředí Annou Moskwovou by se měla už příští týden setkat ve Varšavě. Novinářům to řekla ve čtvrtek při své návštěvě v Libereckém kraji, která se týkala právě problematiky Turówa. Hubáčková uvedla, že je připravena se s Poláky dohodnout. "Ve smlouvě jsou podchyceny všechny podmínky proto, aby byly ochráněny naše zájmy," doplnila ministryně.

Pro obce na české straně je dohoda s Polskem klíčová. Odpůrci těžby jí ale příliš nakloněni nejsou. Považují ji za špatný obchod s budoucností dětí a životy lidí.


reklama

 
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

16.1.2022 09:22
Je otázkou, co demonstrace primárně sledovala. Zda zviditelnění aktivistů nebo ochranu globálního klimatu. Bohužel si myslím, že to první, protože to druhé je třeba řešit efektivně systémově na globální úrovni a v tom nejsou (doufejme že jen zatím) demonstranti ochotni přiložit ruku k dílu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.1.2022 12:18 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.1.2022 15:23 Reaguje na Jiří Svoboda
Podle slov organizátorky demonstrují za dodržování práva EU, přechod na OZE a ovlivňování těchto procesů v Čechách a okolí.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.1.2022 16:10 Reaguje na Jarka O.
Extinction Rebellion (XR, česky Rebelie proti vyhynutí) je mezinárodní nadstranické hnutí, které se prostřednictvím nenásilných přímých akcí snaží přimět vlády v jednotlivých zemích, aby začaly rychle jednat v nynější situaci klimatické a ekologické krize.

Jejich cíle jsou bezesporu chvályhodné, realizace je však primárně o získávání pozornosti médií na konkrétních akcích s tím, že splnění svých cílů si asi moc nepřejí, protože by přišli o svou "práci". To je jakýsi rozpor ve fungování těchto profi-rebelů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2022 10:21 Reaguje na Jiří Svoboda
Omyl. Mediální zájem je zcela podstanou součástí těchto akcí, jde přece o posunutí těchto problémů do vědomí veřejnosti. A ta přece volí politiky.
A o splnění těch cílů jim skutečně jde. To by zvýšilo jejich vážnost (jak si ji vydobyli grínpísáci), taky zelené strany v normálních zemích jsou běžnou součástí politiky státu.

A že by jim došla témata? To by asi nastal Ráj na Zemi, ne? Tak to by mohli jít společně na pivo. Nejlépe na zelené jak o Velikonocích.
Odpovědět
kk

karel krasensky

16.1.2022 16:33 Reaguje na Jarka O.
Zdravím na Vysočinu.Chtěl jsem se demonstrace zučastnit za nebinární osoby,ale od rána jsem si řezal,štípal dřívi tak někdy příště.Při četbě článku jsem si vzpomně na Grétku T.jaká to byla světová superstar,medialní hvězda,ředitelka zeměkoule a hle už po ní pes neštěkne.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.1.2022 14:21 Reaguje na karel krasensky
Dneska jste asi zjistil, že jste to zakřikl. Pes po ní neštěkne, holka dodělává asi školu, ale jsou po ní pojmenovaná už 3 zvířátka, plž, mlž a žaba, naštěstí moc vzácné druhy, o kterých se děti nebudou učit. A budou další demonstrace, budou, ale já taky nepůjdu, bojím se policajtů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2022 10:23 Reaguje na karel krasensky
Zase kecáte, oslík dokáže pouze táhnout vozík, na štípání dřeva nemá mozkovou kapacitu.
Odpovědět
sv

17.1.2022 10:50 Reaguje na Jiří Svoboda
Co to žvaníte? V článku je snad jasně uvedeno co protesty sledují. Tedy nikoli globální nesmysly ale konkrétně lokální dopady na životní prostředí, zdraví a majetek místních obyvatel (zvýšená prašnost, úbytek pitné vody, apod.) a roky trvající absolutní neochotu PGE se zabývat oprávněným námitkami z české strany a v poslední době dokonce náckovské verbální útoky Polska na ČR po té co začala uskutečňovat konkrétní kroky na ochranu vlastních obyvatel.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.1.2022 14:30 Reaguje na Jiří Svoboda
Myslím, že byste si to měl přečíst. Nebo přečíst ještě jednou. Je to tam napsané. ;-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist