https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-z-letzte-generation-varovali-ze-hodlaji-prerusit-berlinsky-maraton
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté z Letzte Generation varovali, že hodlají přerušit Berlínský maraton

22.9.2023 23:22 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologičtí aktivisté ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) dnes oznámili, že chystají protestní akce během víkendového Berlínského maratonu. Žádné podrobnosti svých plánů nezveřejnili, píše agentura DPA.
 

"Protože zřejmě není jasno: Ano, plánujeme přerušit Berlínský maraton. Před klimatickou katastrofou neutečeme," uvedla skupina v krátkém prohlášení.

V sobotu se jede v Berlíně závod na kolečkových bruslích, v neděli pak běžce čeká maraton. Cíl obou závodů se nachází nedaleko Braniborské brány, kterou aktivisté z Letzte Generation minulou neděli znečistili oranžovou barvou.

DPA píše, že berlínská policie ve čtvrtek vyhlásila zákaz protestních akcí při maratonu. Na nedělní akci bude dohlížet 650 strážců pořádku, v sobotu vyrazí k trase závodu v jízdě na kolečkových bruslích 500 policistů. Na Berlínském maratonu, který je jedním z nejznámějších závodů tohoto typu na světě, očekávají organizátoři účast skoro 50 000 sportovců.

Účastníky nyní vyzvali k poklidnému závodu. "Chceme klidnou a tolerantní běžeckou akci. Pro lidi je to vrchol, takže jakékoli narušení je špatné," řekl DPA Jürgen Lock z pořadatelské společnosti SCC Events. Uvedl, že organizátoři jsou neustále v kontaktu s policií a jsou dobře připraveni.

Skupina Letzte Generation se snaží německou vládu i veřejnost přinutit k rychlému skoncování s používáním aut se spalovacími motory a k lepší ochraně ovzduší. Aktivisté často ve městech blokují dopravu. Posadí se při tom na vozovce nebo se k ní přilepí. Ve čtvrtek při protestu na desítkách míst v Berlíně zvolili novou taktiku: před auty pomalu pochodovali, čímž donutili řidiče jet krokem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

23.9.2023 07:43
Co jim vadí na maratónu? Už by je konečně měli odvézt do blázince.
Odpovědět
pk

pepa knotek

23.9.2023 08:27 Reaguje na
maratonci při běhu vydechují více CO2 - už není čas čekat, je třeba zabránit vzniku každé jeho molekuly, jinak se nezachrání planeta
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.9.2023 12:38 Reaguje na pepa knotek
Aktivisté při protestech vydechují taky více CO2. Stres a podobně. Nabízí se řešení - zabij aktivistu, zachráníš planetu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.9.2023 07:56
Pořadatelům radím jediné. Vybavit své pracovníky pepřovým sprejem. Pořádná dávka látky do obličeje aktivisty "přesvědčí" dotyčného aby změnil názor.
Odpovědět
ig

23.9.2023 16:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ovšem zásadně mechanického provedení, bez hnacího plynu.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

23.9.2023 12:02
Pokud chtějí urychleně zastavit spalovací motory, tak předpokládám, že mají program, jak zastavit obrovské sociální a ekonomické problémy.
Odpovědět
ig

23.9.2023 16:38 Reaguje na Pavel Jeřábek
To ne - oni mají program jak je vyvolat. A zatím jim to vychází.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.9.2023 11:07
Účelem je zviditelnění se za každou cenu hrstky ekošílenců, kteří se po rekreaci v tropických rájích vrátili ke své "práci". Každá z jejich aktivit naopak ke globálnímu oteplování přispívá už pouhým nárůstem spotřeby paliva aut při blokádách a nucených objížďkách, při odstraňování lepidel, barev a při jiných komplikacích pro zbytek obyvatel. Do budoucna nezbude nic jiného, než je trestat náhradou veškerých škod a přinutit je poškozené stavby a předměty uvést do původního stavu a na vlastní náklady. Na
hrubý pytel patří hrubá záplata a nikoliv ho štepovat hedvábím. Přilepené ponechat osudu a natěrače natřít tímtéž taky. Kdysi bylo praxí odvezení
výtržníků několik kilometrů od místa přestupku a byla jistota, že se
nevrátí zase opakovat předchozí lumpárny. Nemajetný opilec vystřízlivěl
chůzí cestou zpět i bez záchytky a nevymahatelné pokuty. Účinné a levné!
Chce to ale odvahu nadřízených a soudů případné stížnosti zahodit a ne
nakonec potrestat ty, kteří chrání slušné občany a jejich majetek.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist