Aktivisté za práva zvířat na happeningu v Brně nabízeli místo kaprů vánoční psy
20.12.2022 00:52 | BRNO
( ČTK)
"Touto formou happeningu chceme upozornit na zřejmou nelogičnost skutečnosti, že si vybíráme, která zvířata budeme milovat a ke kterým budeme krutí," uvedl Jakub Maceja z Kolektivu pro zvířata Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Protichůdné reakce vzbuzoval včera odpoledne na Malinovského náměstí v Brně stánek nabízející "vánoční psy". Aktivisté za práva zvířat z organizace Kolektiv pro zvířata tímto happeningem upozorňovali na zacházení s kapry při předvánočním prodeji. Někteří kolemjdoucí s argumenty aktivistů souhlasili, jiní je označovali za nesmyslné.
Ceník u stánku nabízel "psí maso", na místě byl i "řezník". Členky a členové organizace ale u stánku kolemjdoucím vysvětlovali, že se jedná o nadsázku a opravdové psí maso k dostání není.
"Touto formou happeningu chceme upozornit na zřejmou nelogičnost skutečnosti, že si vybíráme, která zvířata budeme milovat a ke kterým budeme krutí. Chceme poukázat na paradox krutého zacházení s kapry a necitlivost vůči jejich utrpení na straně jedné a soucit se psy jako domácími mazlíčky na straně druhé. Podle aktuálních vědeckých poznatků přitom ryby vnímají bolest a strach na srovnatelné úrovni jako savci," uvedl Jakub Maceja z Kolektivu pro zvířata.
Podle něj jsou kapři před vánočními svátky vystaveni velmi krutému zacházení, které začíná už převozem ze sádek. "Ryby jsou vyhladovělé, vysílené a často poraněné či přidušené. Pro zvířata je již samotný transport v nevyhovujících podmínkách velmi traumatizující. Kapři zabití doma jsou na tom nejhůře, jejich utrpení se prodlužuje a jsou často zabíjení naprosto neodborně," doplnil Maceja.
Kolektiv pro zvířata upozorňuje, že pojídání kapra na Štědrý den nemá nijak dlouhou tradici, objevuje se až na přelomu 19. a 20. století. A kolemjdoucím u stánku s "psím masem" nabízel také různé alternativy štědrovečerní večeře.
reklama
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
A co ti aktívisti jedí/konzumují na Vánoce a nejenom v tom čase !
Odpovědět
Ne každý je masožravec a kapr se dá zabít i humálně.
Odpovědět
v tom případě by mě zajímalo, kolik psů zabili, přeci se zákazníci s nějakým " vořechem" otravovat až domů? když na pekáč, tak pořádně.
Odpovědět
Konzumace psího masa má v Čechách dlouhou tradici. Ve spoustě vesnic se ztracený pes nikdy nenašel a některé zájmové skupiny obyvatel měly v té době na stole hafguláš nebo štěkanátky. Takže vánoční pes místo vánočního kapra není moc velká změna.
Jak jsem si všimla, moc lidí už si domů živého kapra nenosí. Spíš si ho nechají zabít, očistit a vykuchat přímo u prodejce. Připadá mi, že všeochránci potřebují za každou cenu z ostatních dělat vrahy a tyrany, aby mohli sami sebe prohlašovat za spasitele.
Ať si udělají kubu a pučálku a ostatním dají aspoň o vánocích pokoj.
Odpovědět
Proc proboha vždycky nějaká skupinka posahanych aktivistů musí všem kolem nutit svůj posahany pohled na neco. Tak ať si toho kapra nekupujou když jim to tak vadí a neotravuj ostatní.
Odpovědět
Prodej kaprů nejvíc vadí vegetariánům (?!?) a potom lidem, kteří si myslí, že maso "vzniká" v masně nebo v supermárketu. Domácí chovatelé několika slepic, králíků, ovcí a dalších domácích zvířat s tím problém nemívají. Ti se jen snaží aby mělo zvíře dobrý život a když příde jeho čas zemřelo rychle a bez zbytečného trápení.
Odpovědět
Já sem rybář, ryby chytám a taky někdy zabiíjm, ty kluci u tech kádí jsou většinou taky rybáři, je na to veterinou schválená metodika, chodí po nich kontroly. A tady zase pár posahancu vymysli problém jen aby se zviditelnili.
Odpovědět
já tedy neshledávám nic šetrného na tom krvavém divadle, kdy je vražděn zoufale se mrskající rozpumpovaný kapr čerstvě vytažený z vody z vodovodního řádu, která má něco kolem osmi stupňů. dávám přednost postupu podle (třeba) vaňhy a štěpničky, kteří doporučují kapra zabíjet úplně stejně, jako jsou opracovávány mořské ryby ulovené na moři, nechat leknout na chladném vzduchu (ne někde zabaleného v igelitce). ryba čerstvě leklá má mnohem kvalitněji vykrvené maso než ryba špatně zabitá. na chladném vzduchu leklá ryba fakticky dokonale vykrvácí do žaber a břišní dutiny, maso má bílé a v chladničce při 2°C vydrží klidně týden (samozřejmě je potřeba rybu včas vykuchat a vnitřnosti důkladně proprat a rychle tepelně opracovat). maso ryby špatně zabité je narůžovělé až červené, brzy šedne a černá a brzy se začne kazit - druhý den již může být prakticky nepoživatelné.
Odpovědět
Už jste někdy nejakou rybu nechal takhle leknout a rybařil jste někdy na mori?
Odpovědět
sportovně jsem na moři nerybařil - tam samozřejmě asi je čas každou jednotlivou rybu rovnou filetovat. no a na nějaký neckách lovících ryby sítí po desítkách tun jsem se též neplavil. na vzduchu leklé čerstvé ryby jsem od rybářů kupoval mockrát. no a kapra nechám půlhodinku v lodně venku na vzduchu a pak opracuju.
Odpovědět
Tak samozřejmě ze ty tisíce tisíců sardinek, sledu atd. Nikdo jednotlive zabíjet nebude. Ale jestli Vám připadá lepší nechat tu rybu pomalu udusit ....to se označuje jako tryzniva smrt. Co Vám ale zbývá když to neumíte zabít rychle.
Odpovědět
samozřejmě že rybu umím zabít. stejně jako králíka, ovci, kozu, husu... obecně je maso lepší, když je řádně vykrvené, a toho se snáze dosáhne, když není "rozpumpované". ryba na chladném vzduchu se zklidní, přejde do úsporného režimu a pak umírá na něco podobného jako infarkt.
myslíte, že když koupíte filetovaného kapra (pstruha v polystyrenové vaničce, lososa či candáta), tak že to nebohé stvoření někdo jednotlivě mrskající vraždil, nebo že je někdo vytáhl, nechal leknout na vzduchu a postupně opracovával?
Odpovědět
Ve většině případech to na zpracovnách funguje tak, že jsou ryby usmrcený proudem
Odpovědět
Tak si nech ty "moudra" pro sebe, nikdo na ně není zvědavý !
Odpovědět
Chtěl jste napsat - nechat rybu udusit.
Odpovědět
neshledavam vubec nic etickeho na uduseni ryby a kdyz potrebujete rybu vykrvit, tak bohuzel z ni ta krev musi vytect. schvaleny postup je prastit tupym predmetem po hlave v miste mozkove dutiny a proriznout v miste streli srde a rybu vykrvit. udelat to jinak a byt u toho kontrola tak se nedoplatite.
Odpovědět
nechat leknout kapra je trošku něco jiného než uškrtit ovci. když uškrtíte (třeba) ovci, tak bude mít svalovinu plnou krve a maso bude téměř nepoživatelné a bude se velmi rychle kazit, ostatně proto je teplejších krajích rozumná ta tradiční košer/halal porážka s podříznutím a dokonalým vykrvením zvířete. ryba na vzduchu lekne a dokonale vykrvácí do břišní dutiny (fakticky ji tam popraskají cévy) a při včasném vykuchání to neznehodnotí ani maso ani vnitřnosti (= málo jednotek hodin od leknutí, ne že to necháme válet pár dní až se natráví zevnitř a vylezou z ní žebra)
Odpovědět
Tak zrovna představa postupného udušení kombinovaná s postupným podchlazením mi připadá jako extrémně krutá smrt. To bych snad tomu kaprovi nemohla udělat. Zůstanu u paličky a rychlého řezu.
Odpovědět
nejšetrnější k samotnému kaprovi je usmrtit rovnou na hrázi (v případě intenzivně chovaného a potřeby trochu "odsmradit" rovnou na sádkách). veškerý transport a trápení v kádích a pak ve vaně mu nepřidá, a konkrétní způsob zabití je jen jedno z mnoha utrpení na jeho cestě.
no a pokud jde o chuť, je lepší říční/přehradní/jezerní intenzivně nekrmený (především obilím), od rybáře nebo z méně intenzivního chovu (tu a tam se najde sedlák co má kus pole včetně rybníku a nepřikrmuje) nebo třeba z polska (kde se krmí výrazně méně).
Odpovědět
Víte vůbec proč se kapři sádkují? Jednak už
se v prosinci na zamrzlém rybníce nedají kapři
slovit sítěmi a tak se loví před zámrazem
a nechávají v sádkách hlavně zbavit bahenní
vůně a části tuku uloženého k přežití zimy.
No a kapří maso bez rychlého odkrvení je
blivajz u kterého se pak nedivím, že lidem
kapr nechutná. Odkrvují se i teplokrevná
zvířata a u nás alespoň po omračení, ale
v některých náboženstvích při plné vědomí
a nebo dokonce štvaní, kdy krev doslova
z tepen stříká jako vodotrysk. Tak se
zabíjejí v Mongolsku koně štvaní na lasu
se zavázanýma nozdrami a oni vědí proč,
protože neodkrvené maso se dříve kazí a
kazí masu chuť. Jen si jezte leklé ryby,
ale za to týrání dokud neleknou, bych vám
nejraději nakopal pozadí a asi nejenom já,
ale i veterináři a i ti "ochránci" zvířat.
Jinak kapr z Polska je asi kapr Třeboňský
prodaný do Polska, protože se tam vyváží.
Snahou každého producenta je prodávat
rybu vykrmenou kvůli její váze a nakrmenou
tak, aby na sádkách nestrádala bez potravy.
Po měsíci o hladu už víte prd, čím byla ryba
krmena, protože to nemáte jako laik jak
poznat. Žijte si v iluzi zdravé ryby z přehrady, když ani nevíte, čím ji krmili
sportovní rybáři. Ty dnešní průmyslově
vyráběné boilies a různé krmné pelety
mají takové složení, že by vám ta ryba
už možná ani nechutnala.
Odpovědět
Ti aktiviste porušují několik zákonů. V ČR neexistuje prováděcí vyhláška upravující postup při porážce psů, není možné psy porážet. A už vůbec ne na veřejnosti. A proto nemají ani atest toho masa, že je zdravotně nezávadné. A nemají na prodej ani licenci (ale to si nejsem jist). Prot stánek jim zavřít, maso zlikvidovat předepsaným způsobem a napařit jim pokutu, aby si zapamatovali, že porušovat zákon nesmějí ani tyhle paka.
Odpovědět
Proč ne? Žádnému člověku ani zvířeti nebylo ublíženo. Na druhou stranu za stejnou dobu, co tam ,,stánek,, byl, zařvalo xxx kaprů. ;)
Odpovědět
muzu klidne poslat video jak takovy kapr nebo amur "klidne" lezi na chladnem vzduchu. kdyz ho vytahnu z dobre prokyslicene vody sebou bude tak triskat ze vam i s prepravky tasky kyblu utece .... po x minutach se nezklidni ale dusi se a dochazeji mu zasoby kysliku v krvi a svalovine... horsi uz jsou jen sikmooci kteri je pry pecou zaziva ... (nikdy sem nevidel jen slysel - doufam ze je to rybarska latina)
Odpovědět
Je to tak, prodej vánočních kaprů je odporný zvyk (zřejmě jen v Čechách), když vidím na ulici ty kádě s polomrtvymi rybami je mi z toho blbě.
Odpovědět
Zkuste koukat jinam než na kádě. Hm, normální kapr je hrozný zvyk a pangasius z Asie krmený septikem je fajn. Anebo veganský párek v rohlíku. Z toho je blbě zase mně.
Odpovědět
Pokud nebudeme jíst ryby nebudou peníze na odbahnění rybníků a z bahna budou unikat skleníkové plyny a planeta se nám oteplí a . . .
Odpovědět
Koupil bych si na ochutnání psí kýtu.
;-)
Odpovědět
Dnes vás za to zavřou, ale kdysi se jedl v Daskabátech v hospodě
psí guláš a takový ras byl jediný z chudiny, který měl pravidelně
k obědu maso. Naši předci psy taky z nouze jedli a v Asii je to
pochoutka. U nás přirovnávat psy ke kaprům je výplod chorých
mozků a přecitlivělých lidí, kteří znají maso pouze u řezníka
a nikdy nic nezabili jako potravu. Oni klidně zabijí člověka,
než zvíře, protože taková je dnešní společnost, která léčí
na smrt nemocná zvířata, ale nechává lidi mrznout pod mostem.
Odpovědět
Ale jak se tak koukám, prodejní stánek není řádně označen názvem prodejce, adresou a IČO ;-)
Odpovědět
A nabízeli i zabití na místě jako v případě kaprů?
Odpovědět
Kdežto ty, jaroslave, to už nepotřebuješ.
Odpovědět
|
|