https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktivistka-greta-thunbergova-a-herec-arnold-schwarzenegger-podporili-boj-proti-zmene-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivistka Greta Thunbergová a herec Arnold Schwarzenegger podpořili boj proti změně klimatu Video

29.5.2019 00:20 | VÍDEŇ (ČTK)
Na klimatické konferenci, kterou včera ve Vídni spolupořádal herec a bývalý guvernér amerického státu Kalifornie Arnold Schwarzenegger, zazněly důrazné apely na politiky, aby činili víc pro boj se změnami klimatu.
Na klimatické konferenci, kterou včera ve Vídni spolupořádal herec a bývalý guvernér amerického státu Kalifornie Arnold Schwarzenegger, zazněly důrazné apely na politiky, aby činili víc pro boj se změnami klimatu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na klimatické konferenci, kterou včera ve Vídni spolupořádal herec a bývalý guvernér amerického státu Kalifornie Arnold Schwarzenegger, zazněly důrazné apely na politiky, aby činili víc pro boj se změnami klimatu. Hvězdou konference byla teprve 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová, podle které jsou změny klimatu největší krizí, s níž se lidstvo dosud setkalo.
 

Konferenci zahájil rakouský prezident a bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen. "Víme, že nám běží čas - klimatický nouzový stav tady máme už dlouho," řekl v úvodním slovu prezident. I generální tajemník OSN António Guterres varoval, že situace je "velice vážná".

Guterres dnes upozornil, že jednotlivé země nedělají dost pro splnění cílů z pařížské klimatické konference z roku 2015, totiž udržet do konce století globální oteplování pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriální éře.

Pokud bude globální oteplování pokračovat nynějším tempem, bude podle expertů na Zemi na konci tohoto století zhruba o tři stupně tepleji než v předindustriálním období kolem roku 1750. Mezi fatální následky budou podle těchto předpovědí vlny veder, dlouhá sucha či povodně.

Thunbergová, jejíž pravidelné školní stávky a demonstrace před švédským parlamentem se za několik měsíců přeměnily v mnohamilionové hnutí, vyjádřila přesvědčení, že lidé vůbec nevědí, v jakém nebezpečí jsou.

S ohledem na ničivé dopady změn klimatu Thunbergovou zaráží, proč toto téma není každý den v novinách na první straně a proč se o něm neustále nehovoří. Podle ní už dávno měl být vyhlášen stav klimatické nouze a politici měli věc bez ustání řešit na krizových zasedáních. "Samozřejmě mohou miliony dětí vyjít do ulic, ale my, ani vědci nejsme lídři," řekla Thunbergová ve vídeňském palácovém komplexu Hofburg.

Politikům a velkopodnikatelům vytkla údajný omyl, že klimatickou změnu líčí primárně pouze jako příležitost "k vytváření nových zelených pracovních míst, nových odvětví a zeleného ekonomického růstu". "Toto je především stav nouze, a ne ledajaký stav nouze. Je to největší krize, jaké kdy lidstvo čelilo," podotkla Thunbergová. "Toto není něco, co můžete olajkovat na facebooku," dodala mladá aktivistka, která později podobné apely pronesla i před běžnými lidmi na vídeňském Náměstí hrdinů.

"Politici v jednu chvíli řeknou, že klimatická změna je velmi důležitá, že to je nejdůležitější téma a že udělají všechno k jejímu zastavení," řekla Švédka. "A v další chvíli chtějí rozšiřovat letiště, budovat nové uhelné elektrárny a dálnice. A pak odletí soukromým tryskáčem na schůzku na opačném konci světa," prohlásila včera také Thunbergová, po jejímž vzoru někteří studenti na celém světě od loňského září v pátečních dnech stávkují a demonstrují.

Hostitel konference Schwarzenegger vyzval k důraznějšímu postoji a k odvaze mít větší sny. "Snílci mění svět, nikoliv pochybovači," řekl bývalý rakouský kulturista, hollywoodská hvězda a americký politik. Klimatické skeptiky vyzval, aby se připojili k zelenému hnutí. "Pozvánka adresovaná Bílému domu se ale cestou zřejmě ztratila," prohlásil ve zjevné narážce na amerického prezidenta Donalda Trumpa, který existenci globálního oteplování v minulosti opakovaně popřel.

Na třetím ročníku klimatické konference s názvem R20 Austrian World Summit debatují politici, experti a vůdčí osobnosti s 1200 hosty z 30 zemí na téma boje proti globálnímu oteplování. Letošním hlavním bodem diskuse bylo "financování klimatu".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

29.5.2019 09:36
Tady budete bojovat proti klimatu čím,jak?Vždyť to jsou všechno nesmysly.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

29.5.2019 11:09 Reaguje na Václav Kain
"Pro hlupáka každý hloupý."
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.5.2019 10:48 Reaguje na Martin Jasan
Pan Kain má do jisté míry pravdu. Mluví se o boji proti změně klimatu, ale zatím nikdo nepřišel se smysluplným a efektivním konceptem, jak ten boj proti produkci skleníkových plynů vést. Zatím jde o nekončící serii neúspěchů a hlavně pakování se veřejnými penězi. Pokud se toto velmi rychle nezmění, boj bude brzy prohlášen za nemožný a klima půjde do háje.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

29.5.2019 11:17
Všechny popírače asi provokuje nejvíc, proč dostává tolik prostoru zrovna 16-letá Greta T.?
Protože otevřeně, výstižně a neústupně popisuje zásadní problém:

"Politici v jednu chvíli řeknou, že klimatická změna je velmi důležitá, že to je nejdůležitější téma a že udělají všechno k jejímu zastavení a v další chvíli chtějí rozšiřovat letiště, budovat nové uhelné elektrárny a dálnice. A pak odletí soukromým tryskáčem na schůzku na opačném konci světa."
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.5.2019 12:05 Reaguje na Martin Jasan
Problém je, že nikdy nikdo neprokázal, že by klimatická změna měla jiné než zcela přirozené příčiny (jako ty předešlé, v historii lidstva jich byly desítky). Zato je jasně prokázáno, že kazatelé antropogenního vlivu na klima jsou prakticky všichni ekonomicky napojeni na nesmysly, které jsou v této souvislosti prosazovány. Nesmysly proto, že Německo jejich téměř "vzorným" zavedením výrazně zvýšilo svou produkci CO2, zatímco USA po odmítnutí Pařížských dohod svou produkci CO2 snížily.

Jinými slovy: kdyby hlasatelům "klimatické změny" šlo skutečně o snížení produkce CO2, tak by museli postavit na pranýř "ekologické" Německo. Protože jim ale jde jen a jen o jejich vlastní kapsy a o nic jiného, tak se snaží německé nesmysly roztahat do dalších států.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

29.5.2019 12:35 Reaguje na Jan Šimůnek
a) Byste neviděl ani slona, kdyby stál přímo před vámi. Takže vám je uplně zbytečné cokoliv vysvětlovat.

b) Ale hezké, že chcete být konzistentní a nemít pravdu vůbec v ničem.

Vaše utkvělé doměnky totiž neodpovídají realitě:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions#cite_note-EU_SCIENCE_HUB-7

nebo podrobněji po jednotlivých letech:
https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/fossil-co2-emissions-all-world-countries-2018-report

c) Je vidět, že podle sebe soudíte ostatní.
Odpovědět
RS

Roman Salátek

29.5.2019 21:14
Je dobře, že jsou lidé, kteří připomínají nebezpečí nástupu diktatury(je jedno jak se pojmenuje). Ale nemělo by vás to uzavírat v kruhu. Myslím, že politika poručíme větru dešti je právě ta, která nás dohnala až před tento problém. Bylo by lepší, trochu přibrzdit, více respektovat přírodu a začít žít v určité rovnováze.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.5.2019 11:48 Reaguje na Roman Salátek
Řekl bych, že dnes je téměř celá váha problému na demokratických zemích. Tento systém s tím není schopen efektivně hnout, protože za tu poměrně dlouhou dobu fungování (dnes již zdánlivé) demokracie došlo k tak masivnímu prorůstání politiky a byznysu, že byznys es júžul má úplně navrch. Jakými prostředky chcete něco brzdit, když je demokratická politika bezmocná a jen se vymýšlejí kličky, aby to vypadalo, že se něco dělá? A eko-neziskovky a zelení z toho žijí.
Odpovědět
RS

Roman Salátek

30.5.2019 14:24 Reaguje na Jiří Svoboda
Abych řekl pravdu, to opravdu nevím. To že jsme si zvykli na 10% lidí kteří vlastní více bohatství jak 90% lidí. To že jsme přijali víru v nekonečný růst DPH. Víra v pokrok, který všechno vyřeší. To že jsme uvěřili na levici a pravici. To že to obhajují i akademicky vzdělaní lidé a dokonce tvrdící, že jinak to nejde. Přeci je to jen společenská domluva, je to vytvořeno lidmi, je to velmi nedokonalé a pro začátek by stačilo si uvědomit, že máme možnost hledat jinou možnost, alespoň si to připustit. To by ovšem společnost nesměla být rozdělená, unavená, tak uzavřená ve svých ohrádkách. Je šance, že nás dokáže spojit nebezpečí, které nás bude ohrožovat.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.5.2019 16:56 Reaguje na Roman Salátek
Strach z nebezpečí je velmi významný spojovací element lidu, viz Němecho a uměle vyvolané hrůza z jaderné energetiky. Ani Němci však nepochopili, že devastace klimatu a přírody je mnohem vážnější nebezpečí.

Že jde o společenskou domluvu, je sice pravda, ale tou se realita neřídí. Společenská domluva se neodvíjí od zájmu většiny, pokud jde proti zájmu vlivných skupin. A toto je ten případ.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

29.5.2019 21:58
Nestyďte se přiznat, že neznáte číslovky. Jakmile se tam vyskytnou, tak je to "politické" :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.5.2019 16:38 Reaguje na Martin Jasan
A ještě druhá věc:
Emise CO2 z EU jsou naprosto zanedbatelné proti emisím ze zemí 3. světa. I kdyby s nimi šla EU na nulovou hodnotu, tak výsledek bude v podstatě uvnitř kolísání výsledků měření tohoto plynu v atmosféře, čili naprosto nezajímavý.
A kvůli takovému nesmyslu se mají v EU likvidovat celá průmyslová odvětví a v nich zaměstnaní lidé vyhazovat na dlažbu.
Odpovědět
RS

Roman Salátek

29.5.2019 21:04 Reaguje na Jan Šimůnek
Za prvé i kdyby to mělo být přirozeného původu z větší části, tak bych se toho obával, a určitě bych svou činností ještě nepřiléval oheň do ohně.
Za druhé z velké části západní společnost "vyvezla" technologie a "způsob životního stylu" do krajin třetího světa, takže těžko můžeme po někom chtít aby se umravnil, když by jsme sami nešli příkladem a nehledali cestu, už jen z toho pohledu, že naše společnost na to má možnosti(peníze, vědeckou základnu, atd.). Předpokládám že nadcházející průmyslová revoluce vyhodí víc lidí na "dlažbu" než boj s klimatem.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.5.2019 05:32 Reaguje na Roman Salátek
Důležitý je poměr emisí CO2 z EU (kde to ovlivníme) a z ostatních zemí (kde to neovlivníme).
Jinak mi není jasné, jak byste chtěl přimět třeba Čínu nebo Indii k návratu do předindustriální éry. Atomovkama? Jenže oni je mají taky.

Druhou věcí je, že ti samí, co "bojují proti CO2", bojují také proti jediné bezemisní a přitom v praxi použitelné energii, tj. jaderné. A jejich zásahy do energetiky zvyšují produkci CO2, což jim naprosto nevadí (jen když si nahrabou za podporu "alternativy").
Čili oni sami sebe usvědčují ze lži: Oni se produkce CO2 vůbec nebojí, oni jen chtějí pod tímto praporem parazitovat na společnosti. Proto si taky vzali jako ikonu duševně postiženou dívku, která tyto souvislosti není s to pochopit (vzhledem ke své diagnóze), a proto také "burcují" mládež, která se dá jejich lhaním ještě oblbnout.
A proto se také u nás zapojili "angažovaní" (od dob komunistického režimu) učitelé, protože naše mládež, výrazně vzdělanější než jejich západní vrstevníci, na ekohovadiny hází bobky.
Odpovědět
ad

30.5.2019 10:01 Reaguje na Jan Šimůnek
> ti samí, co "bojují proti CO2", bojují také proti jediné bezemisní

nevíte kolik lidí, je možné že je to menšina

> usvědčují ze lži: Oni se produkce CO2 vůbec nebojí

fabulace. je možné, že tací jsou ale vy to říkáte jako by to byla většina nebo všichni lidé kteří "bojují" proti CO2. V "každé" oblasti se najdou "černé ovce".

> mládež, která se dá jejich lhaním ještě oblbnout

váš úhel pohledu. je možné, že ti mladí věří vědcům kteří se změnám klimatu věnují a udělali si ten závěr, že lidstvo ke glob. oteplování nezanedbatelně přispívá
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.5.2019 10:10 Reaguje na
Současný boj proti emisím CO2 a jaderným elektrárnám je společný pro prakticky všechny významné ekologické organizace.

Dobře, zkratkovité vyjádření: 90 - 99 procent ekologických demonstrantů jsou mentálně a vzdělanostně naprosto nekompetentní jedinci, kterým tyto vztahy dojít nemohou, protože na to nemají příslušné vybavení. Nicméně ti jsou jen loutky v rukou těch, kdo je na ty demonstrace posílají a dávají jim papírky s hesly (velká písmena, jednoduchá slova, atd.), která mají vykřikovat.
A ti na to, pochopitelně jak znalosti tak i mentální kapacitu mají.

Plyne zcela jasně z předchozího bodu.
Z toho, co říkají vědci, si buď uděláte vlastní názor, spočívající v tom, že skutečně vědecké informace jsou natolik protichůdné a nepřehledné, že se z nich žádný jasný závěr udělat nedá (a tudíž je nesmysl na jejich základě do "boje proti klimatické změně" cpát stovky a tisíce miliard a ekonomicky likvidovat celá průmyslová odvětví), nebo z toho vyberete jen "zprávy do černé kroniky" a začnete hlásat "katastrofu do dvanácti let", jak to udělali loutkovodiči Grety Thunbergové.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

29.5.2019 22:00 Reaguje na Jan Šimůnek
No, vidíte a právě to, že to není, tak jak říkáte, ukazují ty čísla.
Zkuste se je naučit a nebudte muset blábolit kolem.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.5.2019 05:36 Reaguje na Martin Jasan
Co se týče čísel, budu vždy věřit údajům od pana Wagnera než nějakým pochybným číslům z Wikipedie nebo od IPCC.
Jinak se čísla moc učit nemusím, částí mé profese je i biostatistika. Proto také detekuji, už na podvědomé úrovni, pokusy použít překrucování statistiky k manipulaci - tzv. statistifikaci. To, co hlásají oteplisté, v naprosté většině případů není vědecká statistika, ale statistifikace.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.5.2019 12:39
Já podporuji můj herecký idol a svůj postoj vyjádřím stávkou dnes mezi 18 - 22 hod, během které budu sledovat 2 ekologicky neškodné fotbalové přenosy. Součástí stávky bude protestní hladovka proti nečinnosti politiků ( otevřu si jen lahev piva ) .
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

29.5.2019 15:31 Reaguje na Josef Mozek
Tak to gratuluji. To chce opravdu velké osobní odhodlání.
Odpovědět
na

29.5.2019 14:50
No to je dvojka 😀 Ale proti změnám klimatu se nebojuje, ale pracuje.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

29.5.2019 15:32 Reaguje na
Bohužel. Proti změnám klimatu a lidské blbosti, se musí tak trochu i bojovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist